S Prirodoslovcima na Forticu

PDFIspis

Omiška 06Nakon sunčanog perioda u nedjelju nas je dočekao kišni dan. Ipak, kiša nas nije obeshrabrila. U Omišu smo Ivana i ja dočekale Prirodoslovce koji su pristigli prigradskim autobusom iz Splita, zajedno sa svojim profesorom Vickom i Pepijem.

 

Zajedno smo krenuli iz Omiša prema Fortici. Ivana nas je upoznala sa poviješću utvrde na koju smo se namjeravali popeti. Naime, u srednjem vijeku, tijekom  12. i 13. stoljeća, gradom su vladali knezovi Kačići, koji su bili na čelu omiških gusara. Omiški gusari su napadali trgovačke brodove moćne Venecije, Dubrovnika, Kotora i Splita.

 

Omiška 05

 

Za vrijeme vladavine gusara, Fortica je bila jedna od utvrda grada koja je služila za nadziranje i obranu od neprijatelja. U slučaju da je Omiš bio opkoljen s tvrđave bi se bacile velike gromade kamenja koje bi porušile cijeli grad, a samim time bi se uništio i neprijatelj. Nasreću, do uništavanja grada nije došlo, tako da danas možemo uživati u povijesnim građevinama Omiša.

 

Omiška 01

 

Fortica se nalazila na idealnom polažaju jer se sa utvrde vidi cijeli Brački kanal, otoci Brač, Hvar, Šolta, srednja Poljica i ušće Cetine u more, što je bilo veoma važno za gusarenje jer se s jednoga mjesta moglo nadzirati veliko područje na kopnu i moru.

 

Omiška 02

 

Nakon sat vremena laganog uspona došli smo do utvrde. Nakon razgledavanja i fotografiranja napravili smo pauzu. Kada je kiša prestala uputili smo se prema Omišu.

 

Omiška 03

 

Omiška 04

 

Nakon kratkog razgledavanja grada i druženja Prirodoslovci su se sa  profesorom Vickom uputili prema autobusu. Bez obzira na kišu ostvarili smo sve što smo planirali. Prirodoslovci su pokazali veliku spretnost i snalaženje u planini. Veselimo se ponovnom druženju sa našim novim članovima.

 

 

Tekst: Aleksandra Kuzmanić

Fotografije: Ivana Radonić i Aleksandra Kuzmanić