Izlet "Cetinom od ušća do izvora", 18.01.2015.

PDFIspis

Cetina 001Zadovljstvo nam je pozvati Vas na izlet sekcije Prirodoslovci "Cetinom od ušća do izvora" koji će se održati 18. siječnja 2015.

 

 

 

 

Dinamički plan izleta:

 

07:45 – okupljanje na autobusnoj postaji Sukoišanska  

                                                                                                                     

08:00 – polazak prema Omišu

Na ovom ćemo izletu prateći Cetinu od ušća do izvora pod našom najvišom planinom posjetiti mjesta koja još živo svjedoče o davnoj hrvatskoj prošlosti, ali ćemo se vratit i u vremena prije doseljavanja Slavena na ove prostore. Istovremeno ćemo vidjeti lokalitete iznimne pejzažne i prirodoslovne vrijednosti.

 

08:30 – dolazak u Omiš na ušće Cetine u more

Prema nekim tumačenjima rijeka Cetina ime duguje frigijskoj riječi zetna što znači vrata, jer je ušće za tadašnje stanovnike sličilo na monumentalna vrata. Druga tumačenja govore da su ime rijeci dali Hrvati jer ih je neobično podsjećala na rijeku Cetynu koja teče kroz južnu Poljsku, dok neki tvrde da su Hrvati svom jeziku prilagodili latinizirano ime Kentona koje je za Cetinu rabilo ilirsko pleme Delmata. Bilo kako bilo, ušće Cetine u Omišu uistinu liči na monumentalna vrata koja je rijeka izdubila kroz stijenu na svom putu prema moru.

 

Cetina 005

 

09:30 – dolazak do crkve Sv. Jure na brdu Gradac poviše Gata

Od 1963. godine kanjon Cetine na potezu od Tisnih stina do ušća u Omišu je zaštićen statusom značajnog krajobraza, iznimne prirodoslovne i krajobrazne vrijednosti,  a spektakularan pogled koji se od crkve Sv. Jure pruža na završni dio kanjona uistinu opravdava taj status.  Ova je crkva od iznimne važnosti za život Poljica jer se pored nje svake godine o blagdanu Sv. Jure  zaštitnika Poljica 23. travnja birao veliki poljički knez između 12 katunara (izaslanika) iz dvanaest poljičkih katuna, odnosno sela.

 

 

10:45 – dolazak u Tilurij

Rimljani su početkom 1. stoljeća poslije Krista i konačne pobjede nad ilirskim plemenom Delmata na Gardunu poviše Trilja sagradili reprezentativan vojni logor Tilurium za svoju VII. legiju koja će zbog vjernosti caru dobiti naziv Claudia pia fidelis. Logor je izgrađen na brdu iznimnog strateškog položaja, s kojeg se širi pregledan vidik, dok su tik pod brdom današnji Trilj i južni ulaz u Triljsko polje. Rimski su legionari, kojih je neko vrijeme u logoru bilo i do 6000 lako kontrolirali važan prijelaz preko rijeke Cetine, na prometnici koja je povezivala Salonu preko Delminiuma (Duvna) s Argentariom (Srebrenicom), odnosno prema jugoistoku preko Narone prema Scodri (Skadar).  Tilurij je, uz Burnum nadomak rijeke Krke, bio jedini rimski logor na području današnje Hrvatske.

 

Cetina 004

 

12:15 – dolazak u selo Rumin te hodnja do izvora Veliki Rumin

Rumin je pritok Cetine, a njegovi izvori Veliki i Mali Rumin, zajedno s okolnim područjem zaštićeni su zbog osobite ljepote i prirodoslovne vrijednosti statusom zaštićenog krajobraza od 2000. godine. Strme litice i krševite padine pod njima dom su brojnim ptičjim vrstama, dok se bogatstvo ihtiofaune odražava u velikom broju endemskih vrsta poput cetinske uklive, riječnog zubatka, podbile, oštrulje, cetinskog vijuna i ilirskog klena.

 

12:45 – dolazak do izvora Veliki Rumin

Ovaj se fascinantan izvor nalazi gotovo skriven u dubini stijene, a posljednja su speleoronilačka istraživanja otkrila podzemne kanale dužine 150 m i maksimalne dubine 47 m. Grotlu izvora se može prići na svega nekoliko metra udaljenosti.

 

Cetina 008

 

15:00 – dolazak do izvora Cetine

 

Ovdje u selu Cetina na nadmorskoj visini od 385 m svoj 105 km dug put do ušća u Omišu započinje krška ljepotica Cetina. Rijeka nema od početka jedinstven tok jer izvire iz najmanje 11 bliskih izvora, od kojih je najveći, najjači  i najimpresivniji Glavaš. Tu se iz stožasta usjeka iz okna duboka više od stotinu metara preljeva ogromna količina vode prvorazredne bistrine, dok se na površini vode oslikava pravoslavna crkva Vaznesenja Gospodnjega. 

 

Cetina 006

 

15:15 – obilazak starohrvatske crkve Sv. Spasa

 

Na ovom su mjestu Hrvati po doseljavanju osnovali naselje Vrh Rika (Verchreca, Vercherica, Vrchrioc...), samo nekoliko stotina metara nizvodno od bistra izvora Cetine. Crkva je najvjerojatnije sagrađena u 9. stoljeću za vladavine kneza Branimira (od 879. do 892.) Prema natpisu na kamenim gredama oltarne ograde, u slavu Kristovu, a za spas svojih duša, crkvu su dali sagraditi i uresiti kninski žipan Gostiha (Gastika), majka mu Nemira i sinovi. Crkva posvećena Kristu Spasitelju jedan je od najvrijednijih spomenika hrvatske i zapadnoeuropske sakralne prepromaničke arhitekture. Tim više što je jedina crkva iz vremena hrvatskih narodnih vladara sačuvana gotovo do krova, dok su ostale vidljive samo u temeljima. Kako Vrh Rika nije bila utvrđena vjerojatno je stradala već u prvim turskim prodorima u Cetinu (1452. i 1469.), a stanovništvo joj se razbježalo kojekuda po sjevernoj Dalmaciji i Hrvatskoj. Dio stanovništva se sklanja u obližnju utvrdu Prozor iznad današnje Vrlike.

 

Cetina 007

 

16:00 – dolazak u Vrliku i uspon do utvrde Prozor

 

Tvrđavu Prozor je na samom kraju 14. ili početku 15. stoljeća utvrdio gospodar zapadne Bosne i splitski knez Hrvoje Vukčić Hrvatinić, a kasnije je pod njim nastalo naselje kojemu su doseljenici iz prvotnog naselja Vrh Rika dali ime Vrhrika, odnosno Vrlika. Tadašnji naziv utvrde (Prozor) se počinje gubiti , a sve češće se umjesto njega za ovu utvrdu pridjevno upotrebljava naziv vrlički (Verehlichky) grad, tj. grad koji pripada Vrh Rici.

 

16:30 – dolazak na utvrdu Prozor

Ova nekoć moćna utvrda s dvokatnom palačom i kulom snažnih zidova, bila je kasnije u rukama Turaka i Mlečana, a danas je dio hrvatske graditeljske baštine i kao takva zaštićena kao kulturno dobro. S nje se pruža prekrasan pogled na Vrliku i Vrličko polje, te na okolne planine Dinaru, Troglav i Svilaju.

 

Cetina 009

 

17:30 – dolazak u Vrliku i rekapitulacija izleta J

18:30 – povratak prema Splitu

20:00 – dolazak u Split

 

Prijave za izlet uz uplatu:  u prostorijama Društva svakog utorka i srijede od 19 do 21h

Prehrana:  u vlastitom aranžmanu (iz ruksaka)

Oprema:  izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi, hrana i piće, planin. i osobna iskaznica, mobitel, baterijska lampa.

Težina: K1 – T1

Informacije:  - u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365

Glavni vodič -  Sanja Marinov 091/783-0786

 

Prednost imaju prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta. Uplatu je potrebno izvršiti do tjedan dana prije izleta. U slučaju odustajanja 5 i manje dana prije datuma izleta, uplaćeni novac se vraća jedino uz pronađenu zamjenu.

Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa i vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu. Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.

 

 

Kondicijska zahtjevnost:

K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m) 

K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)

K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)

K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

 

Tehnička zahtjevnost :

T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)

T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)

T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)

T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)