Uređena "Ženska staza"

PDFIspis

Markiranje22Na poziv pročelnika Markacijske sekcije Gorana Bratima, kojeg svi mi Mosoraši poznajemo kao Gricka, odazvali smo se ove nedjelje akciji čišćenja i markiranja tzv. "Ženske staze".

 

Ova je staza nastala prije nekih 30-ak godina kad su "Usponi 100 žena na vrh Mosora" prerasli u uspone 1000 žena na vrh Mosora, pa je postalo neophodno uvesti "regulaciju prometa" usponom jednom stazom prema Vickovom stupu, a silazak drugom. Zbog činjenice da su usponi bili 08. ožujka na Dan žena, odnosno kalendarski još u zimi, dijelovi staze su dodatno osigurani sajlom kako bi sudionice uspona lakše savladale kamene skokove, nerijetko prekrivene snijegom. Danas je nažalost staza pala u zaborav i tek je rijetki poznaju i koriste se njome za izlazak na vršni greben Mosora, odnosno za silazak s njega, pa takvi putevi puno brže zarastaju u grmlje i draču.

Ali markacisti je ne zaboravljaju, tim više što su sljedećeg vikenda "7. Dani Mosoraša" i zasigurno će se neki od sudionika manifestacije za silazak s Velikog Kabla odlučiti na povratak preko Vickovog stupa ili za silazak upravo ovom stazom. Stoga vremena nema za bacanje...

 

U rano nedjeljno jutro okupljanje kod HEP-a, raspoređivanje po autima, pa pravac Sitno Gornje. Ali prije Sitna pauza u Strožancu za nabavku prijeko potrebnih namirnica za marendu. Kad se radi, ogladni se...posebice u planini.

Na Gajni svatko prima zadatak od strane Gricka, pa naprijed kreću oni sa škarama, u sredini je strugač stare boje s markacija, a na začelju umjetnice s pinelima i piturom. Neću duljiti s tim kako je bilo, jer će fotografije reći sve. Samo ću natuknuti da se odavno nisam vratio zadovoljniji iz planine, a uvijek se zadovoljan vraćam. Nadam se da će ove fotografije ponukati i neke od vas da se pridružite našim neumornim markacistima i učinite nešto uistinu vrijedno za vaš i naš Mosor. 

 

Markiranje19

 

Markiranje01

 

Markiranje04

 

Markiranje05

 

Markiranje06

 

Markiranje07

 

Markiranje08

 

Markiranje09

 

Markiranje10

 

Markiranje11

 

Markiranje12

 

Markiranje13

 

Markiranje14

 

Markiranje15

 

Markiranje16

 

Markiranje17

 

Markiranje21

 

Markiranje18

 

Markiranje20

 

Tekst: Denis Vranješ

Fotografije: Sanja Marinov i Denis Vranješ