Poljičkom planinom

PDFIspis

MosnicamalaU nedjelju je napokon svanuo sunčan dan, nakon kišovitog razdoblja koje je trajalo i trajalo. Bio je to dobar početak, drugog po redu izleta Školske sekcije HPD "Mosor" pri Prirodoslovno-tehničkoj školi u Splitu.

 

 

Na Sukoišanskoj se okupilo 12 naših Prirodoslovaca predvođeno sa 4 profesora: Zrinkom, Anom, Jasnom i Vickom. Zajedno sa 5 vodiča i nekolicinom ostalih članova našeg društva, krenuli smo put Tugara, prema polaznoj točki našeg današnjeg izleta. Iz Tugara smo krenuli prema župnoj crkvi.

 

Mosnica01

 

Mosnica03

 

Uputili smo se istočno od crkve prema cilju, Gospi od Stomorice ili Gospi od snijega, na 450 metara nadmorske visine. Put nas je vodio sjevernim padinama Poljičke planine, preko dobro utabane staze koja prolazi šumom.

 

Mosnica02

 

Mosnica11

 

Mosnica12

 

Nakon nešto više od sat vremena uspona stižemo na naš cilj. Pogled sa vrha je veličanstven: na jugu je otok Brač sa Vidovom gorom, najvišim otočnim vrhom na Jadranu, istočnije Pelješac sa Svetim Ilijom, Omiška Dinara, te na sjeveru Mosor.

 

Mosnica04

 

Mosnica13

 

Mosnica14

 

Mosnica05

 

Našim Prirodoslovcima pokazujemo i šumu oko planinarskog doma na Mosoru kojeg su posjetili na prvom izletu. Nakon pauze i zajedničkog fotografiranja, počinjemo sa spuštanjem preko Naklica u Omiš.

 

Mosnica15

 

Silazak je lagan, ali zbog velikih kiša koje su se zaredale u posljednje vrijeme prelazak preko potoka Lisičine je otežan. Ipak, svi uspijevamo prijeći potok bez da se smočimo.

 

Mosnica06

 

Nakon prolaska kroz Naklice, ulazimo u kanjon Lisičine. Prolazak kroz kanjon je vrijedan pamćenja jer nikada do sada nisam vidjela da je potok toliko nabujao. Inače, za ljetnih perioda, kanjon je u potpunost bez vode.

 

Mosnica16

 

Mosnica17

 

Mosnica07

 

Mosnica18

 

Iz kanjona izlazimo direktno u Omiš. Opraštamo se sa Prirodoslovcima koji su i ovaj put pokazali veliku spretnost i dobro snalaženje u planini. Pozdravljamo se uz želju da nas i na idućem izletu posluži dobro vrijeme te da nas bude još i više.

                        

Tekst: Aleksandra Kuzmanić

Fotografije: Zrinka Lončar i Sanja Marinov