Probili smo led!

PDFIspis

Mosor02Ove je subote 25. siječnja stigao taj dugo iščekivani dan prvog izleta novoosnovane Školske sekcije HPD "Mosor" pri Prirodoslovno-tehničkoj školi u Splitu, popularno nazvane "Prirodoslovci".

 

 

Prošlost Društva je od osnivanja bila vezana uz rad s djecom i školarcima. Profesor Girometta, jedan od osnivača "Mosora", od samih početaka rada u splitskoj Relaci vodi svoje gimnazijalce u posjete Mosoru i drugim planinama iz splitskog okruženja. Istražuju se tada brojni speleološki objekti, dok im prof. Girometta drži predavanja o flori, fauni, geologiji… Time je postavio zdrave temelje HPD "Mosor" na kojima  se već gotovo devet desetljeća odgajaju neki od najkvalitetniji planinarskih kadrova u Hrvatskoj.

Nakon toga desetljećima u brojnim splitskim srednjim i osnovnim školama, ali i onima na Klisu, u Dugopolju, Solinu i Sitnu , djeluju školske sekcije iz kojih je "Mosor" dobio vrsne alpiniste, speleologe, planinare, zaštitnike planinske prirode…

 

 

Od početka ove školske godine u Prirodoslovno-tehničkoj školi  djeluju planinarska sekcija koju  vodi prof. Zrinka Lončar. Zahvaljujuću njenom entuzijazmu, ali i razumijavanju  i potpori njenih kolega, sekcija "Prirodoslovci" brzo jača, pa sad već imamo 40-ak članova dok naznake govore da bi ih moglo biti još i više.

Tijekom studenog i prosinca održana su predavanja planinarske tematike, kako bi se "Prirodoslovci" što bolje pripremili za prve planinarske korake. Održane su i dvije vježbe na Marjanu. Prva na temu kretanja u planini, a druga na temu orijentacije.

 

Sad je došlo vrijeme i za prvi planinarski izlet i to, kamo drugdje, nego na naš voljeni Mosor. Prošle nas je nedjelje jaka kiša odvratila od nauma da krenemo u planinu, pa je sve prolongirano za ovu subotu. U nadi da će biti ljepši vremenski uvjeti...primjereniji onima na samom početku planinarskog staža. Jer u planu imamo i akciju pošumljavanja, ali i vježbu iz orijentacije.

 

Subota je stigla, a s njom nas dočekao i bijeli Mosor. Ranojutarnji telefonski razgovor sa Zrinkom i odluka da idemo bez obzira na sve. Vjerojatno se osim nas nitko neće ni pojaviti, jer ako među našim "Prirodolovcima" i ima želje za planinarenjem po snijegu, pretpostavili smo da će ih roditelji spriječiti u njihovom naumu.  Od pošumljavanja i planirane vježbe ionako neće biti ništa.

 

Na Sukoišanskoj nas u dogovorenih 08:15h, na naše veliko iznenađenje, dočekuje čak 13 "Prirodoslovaca" . I usprkos znakovitom broju, sad posebice nema odustajanja. Idemo na Mosor!

 

Zrinka s učenicima u Sitno dolazi prigradskim autobusom, dok mi ostali pristižemo automobilom.

 

Mosor01

 

Ledena kiša sa susnježicom koja je noć prije zasula Sitno i južne obronke Mosora otežava naše napredovanje prema planinarskom domu. Ali učenici su savjesni, brzo primjenjuju naučeno pa se sigurna koraka uspinju ledenom stazom. Vodiči ipak pozorno prate svaki njihov korak, savjetom i pružanjem ruke pomažući im tamo gdje je to neophodno.

 

Mosor03

 

Mosor04

 

Mosor05

 

Mosor06

 

Mosor07

 

Prvi susret s planinom koja je učinila sve da im ovaj dan ostane nezaboravan. Borovi prekriveni snježnim ogrtačom, livada kao bijelo platno kojim vijuga razliveni potok Ljuvača i žuborom pozdravlja planinare, toplina planinarskog doma i vrući čaj, fotografiranje s uvijek raspoloženim Šukerom... "Prirodoslovci"  su uglas ustvrdili da im je ovo najbolji izlet ikad! A na terenske školske izlete često idu, pa je time naše zadovoljstvo još i veće. Domarka Silvana sve to prati prikladnim riječima: "Probili ste led!"

 

Mosor08

 

Mosor09

 

Nakon pauze na planinarskom domu, koja je iskorištena za grudanje pred njim, za obilazak prostorija najvećeg planinarskog objekta u Dalmaciji, te za "svečanu" podjelu planinarskih iskaznica našim novim članovima, krenuli smo natrag prema selu opraštajući se od Mosora da neke nove prigode. Za to vrijeme počinje padati snijeg, pa su i zastajanja zbog grudanja sve češća.  

 

Mosor10

 

Mosor11

 

Mosor12

 

A na Mosor ćemo se vratiti čim se za to ukaže prilika, jer borići čekaju da ih se zasadi i naše nove Mosoraše neraskidivo veže za njihovu matičnu planinu.

 

Tekst: Denis Vranješ

Fotografije: Sanja Marinov