Prirodoslovci na vježbi iz orijentacije

PDFIspis

Marjan201303malaNakon odslušanog predavanja iz orijentacije prošlog ponedjeljka, ove su se subote članovi Školske sekcije pri splitskoj Prirodoslovno-tehničkoj školi još jednom uputili na Marjan praktično primjeniti stečena znanja.

 

 

Na Telegrinu, najvišem vrhu Marjana, ponovljeno je poznavanje okolnih planina, pa nije bilo problema prepoznati ni Kozjak, ni Mosor, ni Perun, ni Biokovo... A oni koji su bili na prošloj vježbi nose znanje i o tome da se na svakoj od njih jedan od najistaknutijih vrhova zove Sv. Jure :)

 

Marjan201301

 

Nakon toga se pristupilo prezentaciji planinarskih karti. Prvo je predstavljena grebenska karta, a usporedbom s topografskom saznali su koliko ova druga zbog slojnica znatno zornije dočarava prostor, pa je samim tim nama planinarima i korisnija.

 

Marjan201306

 

Vidjeli su da se planinarske staze označavaju crvenim linijama,te koji su topografski znakovi planinarima najvažniji i na koji su način istaknuti na karti.

 

Marjan201305

 

Upoznati su s kompasom, kako radi i koliko je važan u planinarenju. Kako se određuje azimut, kako kontraazimut i kako nam to znanje može pomoći da odredimo svoju stojnu točku i točan smjer kretanja da dođemo na željeno mjesto.

 

Marjan201302

 

Saznali su i kako se mogu orijentirati uz pomoć Sunca, da je u podne točno na jugu i da se svakih sat vremena pomakne za 15° na nebu, te zašto su mahovina i godovi krajnje nepouzdane metode orijentacije.

 

Marjan201303

 

Vježbi je pristupilo 28 članova Sekcije, a veliku pomoć u provedbi su pružile prof. Zrinka Lončar, te planinarski vodiči Željka Radenović i Sanja Marinov.

 

Sad nakon dvije odrađene vježbe slijedi i prvi izlet.  Idemo na Mosor!

 

Tekst: Denis Vranješ

Fotografije: Sanja Marinov