Izlet na Korčulu, 09-11.08.2013.

PDFIspis

Vela luka 2011malaZadovoljstvo nam je pozvati Vas da nam se pridružite na izletu po Korčuli od 09. do 11. kolovoza 2013.

 

 

 

 

 

Dinamički plan izleta:

 

Otok Korčula proteže se u smjeru istok-zapad u dužini od 46 km i šesti je po veličini jadranski otok.Bila je naseljena od prapovijesti (Vela spilja ), a Grci su je (4.st.pr.n.e.) nazvali Korkyira Melania zbog guste crne šume i bujnog raslinja. Jedinstvena i bogate povijesti,poznata po vinogradarstvu i vinima,maslinarstu,očuvanom tradicijom i folklorom.

 

09.08.2013. (petak)

 

trajektom iz Splita u 17.30,uplovljavanje u Vela Luku u 20.15, dopunjavanje namirnica i polazak u dolinu Zdračevo  podno brda Potorače (obavezne čeone lampe)                                                     

 

22.00 dizanje šatora, gradelavanje na ognjištu poljske kućice,noćenje

 

10.08. 2013. (subota)

 

07.00 buđenje,doručak,raspremanje šatora 8.30 polazak na turu

 

10.00 dolazak na lokalitet Kopila, kratki odmor i silazak prema Blatu.

 

Na brdu Kopila arheolozi su pronašli jedinstvenu nekropolu (4.st.prije Krista) koja je građena golemim kamenim blokovima,a u sredini kompleksa je kružna konstrukcija, pretpostavlja se grobnica nekog kneza.

 

12.30 dolazak u Blato, razgledavanje, obilazak

 

Blato, najstarije naselje na Korčuli smjestilo se u plodnom krškom polju. Dobilo je ime po poplavama i jezeru koje se tu stvaralo,a koje je nestalo izgradnjom melioracijskih kanala.Poznato je po aleji lipa u dužini jednog kilometra, posađenih 1911.godine. U Blatskom perivoju rastu rijetki primjerci hrasta plutnjaka.

 

13,30 autobusom na Malu Kapju odakle krećemo na vrh Kom .

 

Kom (508 m) je vrh sa kojega se pruža širok vidik na cijeli otok kao i prema Pelješcu,Hvaru,Lastovu i Mljetu.Staza vodi kroz makiju i šumu pa je pogodna i za ljetno planinarenje.Prolazi uz jamu Komoračišće,a uz put je i lijepo uređeno odmorište. Na vrhu je kutija sa žigom.

 

17.30 povratak u Vela Luku (autobusom)    

                                                                                                                                

Vela Luka se nalazi u dubokoj vali, sigurno sidrište za brodove i nautičare, poznata po ljekovitom blatu i lječilištu Kalos. Značajan lokalitet iz st. kamenog doba je čuvena Vela  Spila. Bogatstvo velolučke povijesti se nalazi u muzejskoj zbirci. Luku je 1978 godine zadesio plimni val. Svjetski umjetnici su joj darovali zbirku umjetnina, a dvije skulpture Henry Moor, a tro su jedina njegova djela koja se nalaze u Hrvatskoj..

 

18.30 brodom na otok Proizd, noćenje (vreća za spavanje ili mreža za spavanje)

 

Proizd, otočić sjeverno od ulaza u Velolučku valu sa predivnim šljunčanim plažama – „bocima“, do kojih vode šumske staze. Na otoku se nalazi restoran.

 

Vela luka 201109

 

11.08. 2013. (nedjelja)

 

kupanje i odmor na Proizdu

 

12.00 odlazak brodom sa Proizda

 

13.45 povratak trajektom u Split

 

 

Prijave za izlet uz uplatu:  u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2,  srijedom od 19 - 21 sati,

 

Prehrana:  u vlastitom aranžmanu (iz ruksaka)

 

Oprema:  izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi, šator, vreća za spavanje, podloška za vreću ili mreža za spavanje, krema za sunčanje, kapa, planin. i osobna iskaznica, mobitel

 

Težina: lagano

 

Prijevoz: trajektom

 

Informacije:  - u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365

 

Vođa izleta: -  Maja Prizmić 098/597-414

 

 

 

Prednost imaju prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta. Uplatu je potrebno izvršiti do tjedan dana prije izleta. U slučaju odustajanja 5 i manje dana prije datuma izleta, uplaćeni novac se vraća jedino uz pronađenu zamjenu.

 

Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa i vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu. Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.