Novost za Foto sekciju

PDFIspis

dom-na-zavizanu-sj

Foto sekcija postoji od osnutka društva i citavo vrijeme je aktivna, narocito od 1928. godine kada je vodstvo sekcije preuzeo Ivo Gattin. Na Narodnom i Mihovilovom trgu bila su dva društvena ormarica koji su bili prepuni planinarskih fotografija. Službeni fotografi društva bili su Ivo Gattin, dr. Petar Đurkovic i Dragutin Stühler. Dio tih fotografija je objavljen u casopisu Hrvatski planinar.

 

Zajedno sa HPD Velebit iz Sušaka, foto sekcija je u kolovozu 1931. godine priredila foto-izložbu u Sušaku. U rujnu iste godine izložba je prenesena u Split, gdje su je posjetitelji mogli razgledati u salonu Galic. Planinarske motive izlagali su: I. Mateljan, I. Gattin, dr. U. Stanger, prof. U. Girometta, J. Novakovic, M. Petrošic, A. Morpurgo i dr. P. Đurkovic. Sušacke i splitske novine pohvalno su pisale o izložbi. Nažalost, vecina fotografija, poneke umjetnicke vrijednosti, nisu sacuvane.
Fotografski aparati uvijek su bili nerazdvojni pratitelji planinarskih izleta. Aktivno djelovanje sekcije nastavlja se 1954. godine kada prof. Juraj Golubic postaje procelnik. Aktivnost zatim popušta da bi od 1957. godine procelnik Petar Raljevic organizirao više fotografskih tecajeva. Društveni izlog je ažuriran slikama iz planina, izradene su brojne fotografije i priredeno je nekoliko foto izložbi.
U iducim godinama izmjenjivale su se brojne generacije snimatelja, pa je foto arhiva postala bogatija za mnoge snimke. Zadaca popularizacije planinarstva i prikaza planinarske aktivnosti bila je ostvarena kroz ucestalo izlaganje fotografija sa planinarskih izleta, istraživanja špilja, alpinistickih uspona, skijaških natjecanja i sl. u društvenom izlogu. Kasniji procelnici sekcije Miljenko Kriška, Mirko Ceglec, Alojz Tušek, Ivo Kaštelancic, Davor Urlic i ostali, jednako uspješno snimali su aktivnost društva i pripremili brojne fotografije za izložbe povodom proslava obljetnica Društva.
Razvojem tehnike snimanja napredovalo se i na tom planu, pa je na mosoraškoj alpinistickoj ekspediciji Spitzbergen ´73 Ivo Kaštelancic snimao sa filmskom kamerom, što je prikazano i na televiziji. Na alpinistickoj ekspediciji Hindukush ´75 Stipe Božic je snimao takoder filmskom kamerom, a sve naše i njegove iduce ekspedicije ostale su zapisane na filmskoj vrpci u cemu je postigao zapažen uspjeh. Nastupao je i na filmskim festivalima osvajajuci nagrade i održao brojna predavanja uz dijapozitive i filmove.
Društvena akcija 100 žena na vrh Mosora snimljena je takoder na filmsku vrpcu. Speleolozi su izradili brojne fotografije kraškog podzemlja i snimali kamerom svoje akcije. Povremeno mosoraške fotografije izlaze i u casopisu Hrvatski planinar.
Nastavlja se kontinuirana aktivnost izlaganja planinarskih fotografija u društvenom izlogu, u frekventnoj Marmontovoj ulici, pred kojim zastaju prolaznici oduševljeni prikazanim fotografijama.
Prilikom obilježavanja nekoliko zadnjih obljetnica HPD Mosor Foto sekcija je priredila foto izložbe sa povijesnim trenucima iz života i rada Društva.
U novim društvenim prostorijama u Sinovcicevoj 2, u velikoj prostoriji, uredeni su zidni panoi za izlaganje fotografija. Do sada je održano više desetaka foto izložbi, prije svega clanova HPD Mosor, za koje možemo reci da sve više druguju sa foto aparatima prilikom boravka u planinama. Takoder u novim prostorijama imamo društveni izlog kojega krase fotografije sa naših izleta.
Posljednjih 10-tak godina godina Foto sekcija HPD Mosor organizira natjecaj za najbolje fotografije sa planinarskom tematikom, a koje dostavljaju autori planinari iz citave Hrvatske. Najuspješniji autori, zahvaljujuci sponzorima dobiju i vrijedne nagrade. Izložba se postavlja u galeriji Foto kluba Split, koju tom prilikom posjeti na tisuce gradana Splita. Za ovu vec tradicionalnu izložbu najzaslužnije su Dragana Oreb i procelnica Foto sekcije Sonja Nikolin Weindinger.

G.G.