Tomaž Humar - alpinist koji je pomicao granice

PDFIspis

humarU ponedjeljak 03.12.2012. s početkom u 18:00h u Kinoteci "Zlatna vrata" bit će predstavljeno hrvatsko izdanje biografije Tomaža Humara kanadske autorice Bernadette McDonald koju je ovih dana objavila izdavačka kuća Libricon. Knjiga je prvi put izašla u Velikoj Britaniji 2008., iste godine dobila je prestižnu Kekoo Naoroji nagradu za najbolju knjigu s planinskom tematikom, a zatim je obavljena u SAD-u, Kanadi, Italiji, Sloveniji, Poljskoj i sada Hrvatskoj.

Ta će cijela večer biti posvećena tom slavnom slovenskom alpinistu. Posebni gost programa bit će hrvatski himalajski veteran, naš Mosoraš Stipe Božić, Tomažev prijatelj, snimatelj i pratitelj na brojnim ekspedicijama.

U okviru programabit će prikazani dokumentarni filmovi Reticent Wall i Dhaulagiri Express, koje je na nadaleko poznatim Tomaževim solo usponima snimio Stipe Božić. Iako su nagrađivani na brojnim međunarodnim festivalima, ovi filmovi sve do ove godine nisu javno prikazani u Hrvatskoj.

Ulaznice po cijeni od 25 kn možete kupiti u Iglu Šport (Matošićeva 3, Split), a sav prihod ide u korist fonda "Penjati se mora", inicijative za edukaciju alpinista u Hrvatskoj. Također, svaka ulaznica sudjeluje i u tomboli.