Na današnji dan 1982.

PDFIspis

Pik_KomunizmamalaNa današnji se dan prije 30 godina na Pik Komunizma (7495 m), najviši vrh tadašnjeg SSSR-a popela naša Mosorašica Ana Mažar, čime je postignut jugoslavenski i hrvatski visinski rekord za žene.

  

1982. godine je Planinska zveza Slovenije organizirala I. žensku alpinističku ekspediciju, a za cilj je odabran Pamir i njegov najviši vrh, i to sa sjeverne strane, po iznimno zahtjevnom smjeru Borodkin.

 

Pik_Komunizma03

Nakon prvog raspisa u izboru je bilo 14 alpinistica koje su ispunjavale uvjete za sudjelovanje u ekpediciji, a konačan izbor je pao na Mariju Frantar (vođa ekspedicije), Lidiju Honzak, Irenu Komprej, Tamaru Likar, Lidiju Painkiher, Marjanu Šah, Mariju Štremfelj i našu Anu Mažar, kao jedinu neslovenku u ekspediciji. To ponajbolje govori o kvaliteti i ugledu AO "Mosor", koji je tijekom 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća jedini stajao uz bok s neprikosnovenim slovenskim alpinistima i alpinisticama.

Irena Markuš je naknadno u ekspediciji zamijenila tragično nastradalu Tamaru Likar, koja je zajedno s Pavlom Podgornikom poginula na Mangartu samo 14 dana prije odlaska u Pamir.

  

Pik_Komunizma02

 

Ekspedicija je na dug put prema Uzbekistanu krenula s ljubljanskog željezničkog kolodvora 13. srpnja 1982. Put vlakom do Moskve je trajao duga tri dana. Zatim su uslijedila dva presjedanja zrakoplovom, te vožnja u košu kamiona do Ačik Taša, smještenog na kraju doline koju na istoku zatvara još jedan pamirski sedamtisućnjak Pik Lenjin.

  

Pik_Komunizma04 

Nakon početnog uvjeravanja od strane vođe logora Ačik Taša da je uspon na Pik Komunizma preko Borodkina isuviše težak za "kržljave planinarke" , ipak su helikopterom odletjele na morenu između ledenjaka Moskvin i Valter, gdje je smješten bazni logor "Moskvin" (4200 m). Nagli dolazak na tu visinu nije ostavio nikakvih posljedica na alpinistice, osim lagane glavobolje. Ipak, za aklimatizaciju su poduzele uspone na Pik Vorobjova (5700 m) i Pik Četverjuh (6300 m), pa su 27. srpnja napokon krenule prema svom cilju, ali bez Marjane Šah koja je do kraja ekspedicije morala ostati u bolničkom krevetu zbog dobivenog paratifusa.

Prvi su logor postavile na 5400 m, drugi na platou pod Borodkinom na 5850 m, treći na grebenu Dušanbea na 6500 m, a četvrti na vrhu Dušanbea na 6900 m. I onda 01. kolovoza 1982. svih sedam alpinistica koje su krenule iz baznog logora stiže na Pik Komunizma. Bez sumnje, trenutak neopisive sreće i ponosa, zastavica "Mosora" opet se vijori na vrhu vrijednom divljenja. Ana Mažar postavlja hrvatski ženski visinski rekord!

 

Tekst: Denis Vranješ