Planinarska transverzala Bitovnja- Pogorelica-Vranica

PDFIspis

BitovnjaPozivamo Vas da nam se pridružite u obilasku jedne od najstarijih planinarskih transverzala u Bosni i Hercegovini, koja vodi najljepšim planinama Srednje Bosne - Bitovnjom, Pogorelicom i Vranicom, a organizira je naše prijateljsko planinarsko društvo "Bitovnja" iz Kreševa.

 

"Ideja da se planinski niz, koji počinje od Bitovnje na jugoistoku pa se neprekinut nastavlja preko Zeca i Pogorelice na sjeverozapadu, poveže jednim parkiranim planinarskim putem datira još u 30-te godine prošlog stoljeća. Izuzetna ljepota prirode privukla je tadašnje pionire planinarstva da spontano prijeđu ove četiri planine, upravo po današnjim markiranim pravcima i tako udare temelje trasi današnje planinarske obilaznice. Planinarski put Bitovnja-Pogorelica-Vranic​a utemeljen je 1964. godine. Započinje u Kreševu, prelazi preko planina Inča, Lopate, Visočice, Bitovnje, Pogorelice, Zeca i vranice i završava u Fojnici (varijanta A) ili Uskoplju-Gornjem Vakufu (varijanta B)."

 

Transverzala

 

"Oni koji ga obiđu osjetit će čudestan spoj raskoši ljepote planinske prirode, čudnovati svijet biljnih rariteta i endema te bogatstva kulturnog, tehničkog i povijesnog naslijeđa ovog dijela Bosne i Hercegovine. Obilaznicima su na raspolaganju izuzetno komforni planinarski domovi na Lopati (1324 m) i Pogorelici (1222 m), kao i planinske kolibe na Prokoškom jezeru na planini Vranici (1636 m). Planinarsko društvo Bitovnja Kreševo svake godine u drugom vikendu mjeseca srpnja/​jula organizira tadicionalni obilazak Planinarskog puta Bitovnja-Pogorelica-Vranica."

 

Svi zainteresirani za pohod mogu se prijaviti Ivani Lujić na tel: 098/646-196.