Dani Vranice - idemo na predivnu Vranicu - 14.-16.06.2024.

PDFIspis

 vranica 01

Pozivamo Vas da nam se pridružite na trodnevnom izletu na predivnu planinu Vranicu. Najpoznatija je rudna planina u BiH, između gradova Uskoplja na Zapadu i Fojnice na Istoku. Nalazi se na razvođu između Rijeka Vrbas i Bosne. Najviši vrh je Nadkrstac na 2112 metara nadmorske visine. To je pitoma planina, s dosta pašnjaka i obiluje vodom. Na njoj se nalazi Prokoško jezero, ledničko jezero zapanjujuće ljepote, puno pastrve i rijetkog endemskog guštera tritona. Na Vranici se može vidjeti dosta izvora vode (Vrbasa, Kozičke rike, Sikirskog potoka), mnoštvo slapova (Ždrimački slap, Kozički slap) i mnogo različitih pećina i jama. Na Vranici se mogu naći endemske biljke: vraničko zvonce, bosanska zvončika i vranička vrkuta.
Najviša je planina u centralnoj BiH i najviša planina u BiH izvan područja Hercegovine. Pretežno je blagog padinskog terena, što dozvoljava lagan pristup i ugodno planinarenje.
Planina je puna divljih borovnica, njihov stađun je u kolovozu, tada možete uživati u obilju plodova ove predivne planine.
Gostoljubivost i toplina domaćina karakteristika je ovog kraja. Ako želite provesti predivan vikend u zapanjujućoj prirodi uz izvrsne domaćine pridružite se ovoj divnoj turi.

 

DINAMIČKI PLAN:
Petak 14.06.2024.
16:00 Okupljanje na parkingu u Šibenskoj ulici
16:15 Polazak osobnim automobilima
19:30 Dolazak na Vranicu- planinarski dom Radovina – prijava planinara, postavljanje kampa u blizini doma, večera i druženje.

 

Subota 15.6.2024.
8:00 Odlazak na planinarsku turu pl.dom Radovina – Nadkrstac (n.v. 2.112 m), Prokoško jezero
15:00 Očekivani povratak ispred doma
16:00 Natjecanje u starim sportovima
18:00 Prijenos utakmice Hrvatska – Španjolska
20:00 Paljenje logorske vatre
21:00 Glazba uživo

 

Nedjelja 16.6.2024.
9:00 Buđenje, kava, čaj
10:00 Kratka tura oko doma
13:00 Ručak (Planinarski grah – UP Raduša), raspremanje kampa
14:00 Polazak iz doma prema Uskoplju, putem ćemo obići poznati Ždrimački vodopad, turističku atrakciju, nakon toga krećemo za Split, gdje ćemo usput napraviti pauzu za kavu u Rami, uz mogućnost razgledavanja Ramskih jezera
20:00 Očekivani dolazak u Split

 

Prijevoz: osobni automobili
Prehrana: Petak Iz vlastitog ruksaka. Subota iz vlastitog ruksaka, mogućnost kupnje ručka/večere na domu. U nedjelju će biti osiguran ručak od planinarskog društva Raduša.
Spavanje: U šatorima. Ponijeti osobni šator, vreću za spavanje, karimat-madrac i ostalu opremu za šator odnosno kampiranje.
Težina ture: K2- T1
Oprema: Kako idemo u Bosnu ponijeti toplu odjeću, vreća za spavanje mora biti topla (ako nemate vreću možete ponijeti jorgan, kampiranje je u blizini parkiranih automobila stoga neće biti problem nositi dodatnu opremu) Standardna planinarska, ruksak, planinarska odjeća i obuća, štapovi, čeona svjetiljka, hrana, piće, voda, šator, karimat ili madrac za napuhavanje (bolja opcija), pumpa za madrac, vreća za spavanje, krema za sunčanje, naočale, sredstvo protiv komaraca i uboda, prva pomoć. Oni koji nemaju šator mogu iznajmiti šator u društvu ( na vrijeme se informirati).
Ostalo: Obavezno ponijeti planinarsku iskaznicu i važeću osobnu kartu (ovo je bitno, ako je nevažeća nećete moći preći granicu, provjerite istek iste) ili pasoš jer prelazimo granicu
Informacije i prijave za izlet: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2 na tel.021/394-365 ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Vodič: Emanuela Jurić, mob 095/900-40-72
Na izletu mogu sudjelovati samo članovi HPS-a s plaćenom članarinom za 2024. godinu. Prisutni na izletu dužni su se pridržavati uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.
Vodič zadržava pravo promjene satnice i dionice puta ovisno o okolnostima.

 

 

Kondicijska zahtjevnost:
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)


Tehnička zahtjevnost:
T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)