Na vrhu Srednjeg Velebita: Šatorina i Veliki Kozjak - 25.-26.05.2024.

PDFIspis

 satorina-veliki-kozjak-01

Pozivamo vas da nam se pridružite na dvodnevnom izletu Srednjim i Sjevernim Velebitom. Prvog dana penjemo Šatorinu, koja je sa svojih 1623 metra najviši vrh Srednjeg Velebita. Staza kojom ćemo se kretati je blaga, lijepa i poučna. Njen prvi dio vodi kroz gustu šumu karakterističnu za unutrašnjost ove planine .Potom izbijamo na planinske proplanke i sami vrh s kojeg se pruža odličan pogled dužinom cijelog Velebita. Spuštamo se potom prema južnoj, primorskoj strani i nadomak Premužićevoj stazi. Djelomično kružnom stazom vraćamo se nazad. Noć provodimo u planinarskoj kući Mrkvište na 1276 m. Drugi dan penjemo Veliki Kozjak, koji se nalaz na razmeđi Srednjeg i Sjevernog Velebita. Sa svojim 1629 m visokim kamenitim vrhom oštro izbija iz okolne šume i ostavlja zbilja impresivan dojam, a ujedno i pruža odličnu točku za promatranje ljepota Sjevernog Velebita.


DINAMIČKI PLAN:
Subota 25.5.2024.
6:00 Okupljanje na parkingu u Šibenskoj ulici.
6:15 Polazak autobusom na turu. Ako broj izletnika bude manji od 20, ide se automobilima.
8:40 (otprilike) Stajanje za kavu
11:00 Dolazak na Jovanovića padež (1069m), početnu točku ture. Trasa prvo kratko vodi makadamom šumarije da bi se potom prebacila na ugodnu markiranu šumsku stazu i krenula u postupni uspon. Nakon što prođemo livadu Dokozina krećemo oštrijim usponom i šumu pomalo zamjenjujemo preglednim travnatim proplancima.
14:00 Vrh Šatorine na 1623 m. Odmor, marenda i divljenje prizorima Velebita
14:30 Polazak prema planinarskom skloništu Ograđenica (1400m). Sklonište predstavlja krajnju južnu točku naše ture. Nakon odmora od 20 min djelomično kružnom stazom koja zaobilazi Šatorinu vraćamo se nazad.
17:00 Dolazak na početnu točku ture, autobus. Produžujemo prema nekoliko minuta udaljenoj i usputnoj Štirovači, izletištu na proplanku sa obilnim izvorom vode. Odmor i uživanje.
18:00 Dolazak u planinarsku kuću Mrkvište (1276m). Smještaj po sobama i druženje. Hrana je iz ranca, uz mogućnost korištenja otvorenog ognjišta za pečenje onoga što se donese. Domaćini su iznimno ljubazni i susretljivi.


Nedjelja 26.5.2024.
7:00 Buđenje, doručak iz ranca i priprema za turu.
8:15 polazak prema Velikom Kozjaku. Krenut ćemo na turu sa Mrkvišta. Staza počinje na cesti i u prvom se dijelu povremeno poklapa sa šumskim putem. Uspon je skoro cijelim putem blag, osim kad se dođe do grebena Velikog Kozjaka koji je osjetno strmiji i kamenitiji.
11:30 Vrh Velikog Kozjaka na 1629m. Odmor i marenda.
12:00 Polazak prema dole. Vraćamo se istom rutom.
14:30 Dolazak na Mrkvišta. Spremanje u autobus.
14:45 Polazak prema Splitu. Pauza za piće i druženje na povratku u trajanju sat vremena.
19:30 Dolazak u Split.


Prijevoz: Autobus. Ako broj izletnika bude manji idemo automobilima
Prehrana: Iz vlastitog ruksaka. Na domu je na raspolaganju otvoreno ognjište.
Spavanje: U krevetima u domu. Ponijeti vreću za spavanje.
Težina ture: Subota K2- T1. Nedjelja K2 -T1
Napomena: Iako tura u nedjelju svladava manje od 500 metara nadmorske visine i po tome je K1, zbog oko 15 km dužine „proglašavam je“ umjerenim K2.
Oprema: Standardna planinarska, ruksak, planinarska odjeća i obuća, štapovi, čeona svjetiljka, hrana, piće
Ostalo: Obavezno ponijeti planinarsku iskaznicu i vreću za spavanje
Informacije i prijave za izlet: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2 na tel.021/394-365 ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Vodiči: Merien Ilić, Nataša Rumora, Goran Mrdaković
Na izletu mogu sudjelovati samo članovi HPS-a s plaćenom članarinom za 2024. godinu. Prisutni na izletu dužni su se pridržavati uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.
Vodič zadržava pravo promjene satnice i dionice puta ovisno o okolnostima.

 


Kondicijska zahtjevnost:
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

 

Tehnička zahtjevnost:
T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)