S Dana dalmatinskih planinara "Mosor 2005."

PDFIspis

DDP2005malaDanas ćemo se prisjetiti Dana dalmatinskih planinara koji se 2005. održao na našem Mosoru na 80. godišnjicu rada Društva. 

 

 

 

Ove godine organizacija Dana dalmatinskih planinara povjerena je HPD "Mosor", koje u ovoj godini obilježava 80. godina svog djelovanja. Održan je 21. i 22. svibnja, pored planinarskog doma "Umberto Girometta" na Mosoru.

DDP200501

 

Dobar dio planinara pristigao je već tijekom subote i postavio mali šatorski grad na livadama ispod planinarskog doma, gdje su se družili do duboko u noć uz logorsku vatru.

 

DDP200502


Sutradan, u nedjelju, pristigli su ostali brojni dalmatinski planinari, koje je domaćin dočekao sa čajem.

 

DDP200505

 

U pozdravnom govoru predsjednika HPD "Mosor", u kojem je nazočnim planinarima zaželio dobrodošlicu, podsjetio je i na stariju generaciju splitskih planinara koji su predvodeni prof. Umbertom Giromettom zaslužni za 80 godina plodnog rada mosoraša, upoznao ih sa programom Dana dalmatinskih planinara i zahvalio na odazivu.

 

DDP200508


Zatim su predstavnici planinarskih udruga pozdravili planinare, a domaćina darivali prigodnim poklonima.

 

DDP200514


Slijedio je organizirani odlazak na planinarske ture što su ih mosoraški vodiči vodili na Veliki Kabal i Vickov stup, kao i prigodna natjecanja u planinarskoj orijentaciji, pilanju drva, bacanju kamena s ramena i potezanju konopa. Natjecatelji su dobili priznanja za osvojena pobjednička mjesta.

Za ovu priliku domaćin je pripremio i podijelio preko 400 porcija fažola, a nakon ručka planinari su nastavili veselo druženje uz pjesmu.

 

DDP200509

 

DDP200510

 

DDP200511


Predstavnici planinarskih društava održali su zajednički sastanak na kojem je između ostalog dogovoreno da će Dalmatinsku planinarsku koordinaciju ubuduće voditi Ante Juras iz Šibenika, a sljedeći Dan dalmatinskih planinara održat će se iduće godine u organizaciji PD "Imber-Mosor" iz Omiša.

 

DDP200512


U kasnim popodnevnim satima, planinari su odlazili zadovoljni svojim kućama, zahvaljujući domaćinu na dobroj organizaciji.

Na ovogodišnjem Danu dalmatinskih planinara sudjelovali su predstavnici 30 planinarskih udruga, medu kojima i planinari Istre, Like i Herceg-Bosne, a po našoj evidenciji i procjeni bilo je oko 700 planinara i izletnika.

 

DDP200513


Poseban pozdrav i zahvala svim mosorašima koji su svojim požrtvovnim radom i nesebičnim zalaganjem doprinijeli ovoj uspješno realiziranoj planinarskoj manifestaciji.

 

Tekst: Goran Gabrić

Fotografije: Razni autori iz HPD "Mosor"