Izlet na Jahorinu i Romaniju 07.-08.10.2023.

PDFIspis

jahorina-romanija

 

Pozivamo vas za vikend od 07. do 08. listopada 2023. g. da nam se pridružite na izletu na bosanske planine Romaniju i Jahorinu i grad bogate povijesti Sarajevo glavni grad BiH.

 

Dinamički plan izleta:


Subota, 07. listopada 2023.g.


05:00 h Polazak s parkirališta u Šibenskoj ulici


10:00 h Dolazak u Sarajevo – nastavak puta za Pale - Jahorina – Rajska dolina


10:30 – 11:00 h Priprema polazak na turu


PODACI O TURI:

 • Planina: Jahorina
 • Kategorija: srednja težina
 • Ukupno sati hoda: uspon 3,5 - 4 sata (uspon 2 sata a silazak 1,5 sat)
 • Min. nadmorska visina: 1651 m
 • Max. nadmorska visina: 1916 m
 • Visinska razlika: cc 300 metara


Predviđena planinarska ruta: Rajska dolina 1651 m n/v – Vrh Ogorjelica 1916 m n/v – Rajska dolina.


Jahorina je planina u Bosni i Hercegovini koja pripada Dinarskom planinskom sustavu. Najviši vrh je Ogorjelica sa 1.916 m nadmorske visine.


Ljeti je prekrivena gustom zelenom travom, a zimi i do 3 m visokim snijegom.


Izvanredna konfiguracija terena, obilje vrlo kvalitetnog snijega, pogodna klima, 20 kilometara staza za alpske discipline kao i blage padine (Rajska dolina) uvrstile su ovu planinu među najljepše i najpoznatije ski-centre.


Jahorina je od Sarajeva udaljena 30 km, a od Pala 15 km.


Dužina masiva, koji pripada dinarskom planinskom sistemu, iznosi 25 do 30 kilometara, a širina do 15 kilometara. Gola Jahorina, visoravan 15 km duga i 4 - 5 km široka a planinu Jahorinu je, možda, najbolje sagledati i upoznati s njenog najvišeg vrha Ogorjelice, koja se smjestila na 1.916 metara nadmorske visine.


Na Jahorini se spajaju tople mediteranske i hladne kontinentalne zračne mase, zbog čega ova planinska ljepotica ima povoljnu i zdravu klimu, sa temperaturama koje i zimu i ljeto čine prijatnim za boravak.


Sa vrhova Gole Jahorine imamo širok pogled na planine: Zvijezde, Ozrena, Romanije, Kleka, Borovca, Treskavice i Bjelašnice. A dalje, sve do horizonta udaljenog oko 100 km, vide se konture dalekih planina: Konjuha, Javora, Zlatibora, Zlatara, Javornika, Ljubičnje, Durmitora, Maglica, Volujaka, Zelengore, Lelije, Vraniće i Vlašić planine.


Tijekom cijelog kretanja po Jahorini pješačit će se travnatim terenom uz male dijelove kamenitog te u malom dijelu obraslim niskim rastinjem. Ovaj uspon na vrh Ogorjelica ima poseban i veličanstven pogled tokom cijelog planinarenja u krugu od 360 stupnjeva. Nakon uspona na vrh Orjelica slijedi blago spuštanje istim pravcem do Rajske doline.


Ukupno trajanje ture cca 3,5 - 4 h, u zavisnosti od vremenskih uvjeta i jačine grupe a tura po kondicijskim i tehničkim parametrima spada u srednje ture.

Hrana iz vlastitog ruksaka za cjelodnevni boravak, 1,5 litra vode i 1 litra toplog napitka...

 

17.00 h povratak u Sarajevo i smještaj u hotelu Saraj, te nakon toga slobono vrijeme

 

 

Nedjelja, 08. listopada 2023.g.


07:00 doručak u hotelu


08:00 h polazak iz Sarajeva


08:30 h dolazak na Pale - Mejdani.


09:00 h start ture na Romaniju (Novakova pećina i vrh Đeva)

 

PODACI O TURI:

 • Planina: Romanija
 • Kategorija: srednja težina
 • Ukupno sati hoda: 5 sati (uspon 3 sata a silazak 2 sata)
 • Min. nadmorska visina: 1053 m
 • Max. nadmorska visina: 1542 m
 • Visinska razlika: cca 500 metara


Predviđena je ruta:

Polazak: Dom “Srndać” Majdan – Novakovo vrelo – Novakova njiva – Novakova pećina (1515 m n/v) – Đeva (1542 m n/v)


Romanija se nalazi istočno od Sarajeva. Glavna karakteristika joj je velika stjenovita barijera čiji pojedini dijelovi nose imena Ravna, Orlova, Crvena, Crna, Đeva i Velika stijena. Tako da je privlačna alpinistima. Raspolaže velikim količinama vode, raznolikom šumom, biljkama i životinjama.


Planinarima je zanimljiva Novakova pećina u Velikoj stijeni, vidikovac na Crvenoj stijeni te pećina Orlovača, koja je stanište jedne od najugroženije vrste sisavca u Europi – slijepog miša (Microc hipoptrea).


Ispod Novakove pećine su Careve vode, najpoznatiji izvor pitke vode u širokom pojasu. Pored vrela je vodio Carigradski drum, koji je jedno vrijeme spadao među najvažnije puteve turskog carstva u Bosni.


Naša planirana trasa počinje od lovačkog doma „Srndać“ na Majdanima, koji se nalazi svega 4-5 km od Pala. Nastavljamo kretanje markiranom stazom kroz šumske predjele u pravcu Novakovog vrela, velikog planinskog korita, gde vršimo kratku pauzu za dopunjavamo vodu. Kažu da se umivanjem u ovom koritu postaje pet godina mladji.


Nastavljamo pješačenje kroz gustu četinarsku šumu koja vodi do Novakove njive. Na prekrasnoj livadi pravimo kraći odmor, konzumiramo hranu i pripremamo potrebnu opremu za uspon na Novakovu pećinu. Od Novakove njive kroz stijenu vodi osiguran planinarski put do Novakove pećine koja se nalazi na strmim liticama Romanije. Do pećine vodi planinarska staza koja je uredno obilježena i ojačana sajlama. Tokom kretanja pružaju se fantastični pogledi na prekrasnu i gustu crnogoricnu šumu, dalje na Pale, te planine: Ravna planina, Jahorina, Treskavica, Bjelašnica, Trebević, Crvene stijene...


Povratak istom stazom do dijela raskršća - sipara odakle pravimo uspon u pravcu Đeve 1542 m n/v. Sa vrha Đeva pruža se prekrasan pogled na sarajevsku kotlinu sa okolnim planinama i sjevero-zapadnim dijelovima BiH. Ispod samog vrha nalazi se nekoliko alpinističkih smjerova od kojih izdvajamo Đevu /Djevojačke stijene.


Povratak sa ture ide obrnutim smjerom: Đeva – Novakova njiva – Novakovo vrelo – Dom Srndać – Mejdani.


15:00 polazak prema Splitu


21:00 očekivani odolazak u Split

 

 

Prijave za izlet uz uplatu: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom i srijedom od 17.00 do 21.00 h, četvrtak od 10 do 14 h ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Prehrana: doručak u hotelu Saray u Sarajevu, a na planinarskim turama iz vlastitog ruksaka
Prijevoz: autobus
Oprema: izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi, hrana i piće, štapovi za hodanje, čeona svjetiljka, planin. iskaznica, mobitel
Oprema za sudionike uspona na Novakovu pećinu: prusik – zamka sa 2 karabinera.
OBAVEZNO PONIJETI VAŽEĆU OSOBNU ISKAZNICU ILI PUTOVNICU ZBOG PRELASKA DRŽAVNE GRANICE
Informacije: U prostorijama Društva i na telefon 021/394-365,
Težina ture: tura je srednje a zbog dužine i naporna te zahtjeva dobru kondiciju. Staza je ukupne dužine cca 10-12 km. (K2 – T1)
Glavni vodič: Husein Šabić, 0038761579605
Pomoćni vodič: Anđelko Kovačević, 095 551 3424


Prednost kod popune autobusa imaju ranije prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta.
Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča.
Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu. Vodič zadržava pravo promjene rute i satnice ovisno o okolnostima


Kondicijska zahtjevnost:
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)


Tehnička zahtjevnost :
T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)