Absolute Biokovo Challenge

PDFIspis

 absolute-biokovo-01

 

U subotu 13.05.2023. održala se Absolute Biokovo Challenge, jedna je od težih i jedina Skyrunning utrka u Hrvatskoj. Staza je osim velikog uspona zahtjevna i zbog vrlo teškog terena koji natjecatelji trebaju savladati. Utrka prolazi najdojmljivijim predjelima planine koji su ujedno i dijelovi Parka prirode. Penje se i spušta strmim stazama uklesanim i uzidanim kroz same litice, vijuga malim grebenima između vrtača, provlači se kroz šumu bora, bukve i planinskog javora…


Utrka ima tri staze, a Sikire su odabrale Sky Challenge – dužine 23,6 km i +2580m ukupne visine.

 

absolute-biokovo-02


Utrka starta iz Makra, starog sela iznad Makarske, te prvo kreće prema još jednom starom podbiokovskom selu – Kotišina, odakle se serpentinama uspinje prema Pržinovcu na oko 1300m. Od Pržinovca, valovitim dijelom staze dolazi se do Štrbine, prijevoja podno Vošca, gdje je prva okrepa i kontrolna točka (vremenski limit). Sa Štrbine dugi spust sa nešto kraćih uspona vodi na Miletin Bor, gdje je druga okrepa i kontrolna točka. Od Miletinog Bora dugim se usponom prolazi pokraj stijene Velikog Borovca odakle se izlazi pokraj kuće Slobodan Ravlić (Lokva). Staza dalje ide preko grebena Sedmine i izlazi na cestu ispod Sv. Jure gdje treća okrepa i kontrolna točka (vremenski limit). Od tu, oštro se uspinje na vrh Biokova, Sv. Jure (1762 m) odakle puca nevjerojatan pogled na svih 360°. Spustom ”niz konope” prelazi se biokovska cesta i kreće na zadnji uspon, na drugi biokovski vrh po visini Veliki Troglav (1658 m). Od Troglava vijagujaući grebenom između dubokih vrtača izlazi se na stazu prema planinarskoj kući Pod Vošcem gdje je cilj.

 

absolute-biokovo-03


Vrijeme nije baš obećavajuće. Uz jaku južinu koja puše, sve više je oblaka, guste magle, kiše. Temperatura na nižim visinama taman za utrku, al s obzirom da se penjemo nebu pod oblake, gore baš i nije idealno. Kako god, uvjeti su nimalo laki. Ali to nam nimalo ne smeta. Planina je pokazala svu svoju čaroliju i u ovakvom raspoloženju i otkrila sve svoje čari divljine. Svi smo tu u prvome što volimo planinu, ali i natjecanje. I kad spojimo to u jedno dobijemo ovako dobru utrku. Na kraju Sikira Lovre završava na sedmom mjestu, Mirela na desetom, dok je Sikira Sandro odustao na 17. km zbog grčeva. Kako god, jako teška utrka i kapa dolje svim pobjednicima, finišerima, svim volonterima i organizatoru.


Jer Biokovo nikad ne razočara, ali baš nikada!


Tekst: Mirela Dvornik

 

absolute-biokovo-04

 

absolute-biokovo-05

 

absolute-biokovo-06

 

absolute-biokovo-07

 

absolute-biokovo-08

 

absolute-biokovo-09

 

absolute-biokovo-10

 

absolute-biokovo-11