Drveničke stine - Sokolić 788 (m/nv) 19.02.2023.

PDFIspis

 sokolic-01

 

Pozivamo Vas da nam se u nedjelju 19.02.2023. pridružite na izletu na Drveničke stine s usponom na vrh Sokolić


Dinamički plan izleta:
06:15 – okupljanje na parkiralištu u Šibenskoj ulici
06:30 – polazak sa parkinga u pravcu Drvenika
Do 08:30 – dolazak u Drvenik
08:30 – polazak na turu
Na južnom dijelu Biokovskog masiva planine - Rilić nalaze se Drveničke stine sa najvišim vrhom Sokolić 788 m nadmorske visine. Polazna točka uspona na Sokolić je parking iznad kapelice Sv. Jure, ali mi ćemo se na uspon zaputiti od magistrale, jer naš autobus ne može proći do kapelice. Tu je postavljen smjerokaz: lijevo za Drveničke stine 1 h i 15 minuta – desno za Gradinu 20 minuta, te za Drveničku Gornju i Donju valu 1 h. Na tom raskrižju lijevo po gornjem odvojku ceste i iza ugla zapuštene stare kuće kreće desno građena i markirana planinarska staza.
To je dio starog „Duhanskog puta“. Tim putem su stanovnici Podbiokovlja i Zabiokovlja razmjenjivali svoja dobra, ponajprije duhan, pa je tako i sam put dobio ime.. Iz ovog zaselka započinje građeni planinarski put, koji vodi između leha i ograda omeđenim suhozidom, a potom kroz nisku borovinu do izlaska na stjenoviti dio puta. Nakon toga, staza vodi umjerenim usponom po serpentinama preko sipara prema vrhu grebena Drveničkih stina. Kako se sve više uspinjemo, tako se otvaraju sve ljepši vidici na staro selo, Gradinu, Drvenik, Hvarski kanal i na Hvar. Staza nije nimalo teška, dobro je prohodna i lagana za savladavanje
Na ovom prijevoju za vrh Sokolić skrećemo lijevo po vrhu grebena. Ovaj dio puta je težak i izuzetno naporan. Traži koncentraciju, i spretnost, obzirom, da se hoda po vrhu grebenai po izuzetno oštrom kamenju skačući s kamena na kamen.
Oko 13:45 -dolazak na vrh Sokolić (788 mnv)
Vrh je označen natpisom imena i nadmorske visine. Na istoj stijeni ugrađen je i žig. S vrha je lijep pogled na Drvenik u podnožju te za lijepa vremena na Pelješac, Korčulu, Lastovo i Hvar.
14:15 – silazak s vrha prema Gradini
Spuštamo se istom stazom preko Starog sela prema Gradini..Na putu nedaleko od Starog sela i crkve Sv. Jurja, a s pogledom na Gradinu nalazi se „Kostanića greb”. Visoki stećak, jedan je od poznatijih nadgrobnih spomenika Makarskog primorja, izrađen je sredinom 15. st., a prvi put se spominje 1604. godine. Uklesani obrisi figura dva konjanika i djevojke između njih prikaz su borbe Turčina i domaćeg mladića Ljubomira za ljubav i naklonost djevojke Anđelije. Ova ljubavna priča uistinu se dogodila i tužno okončala, a stećak je nastao kao posveta i sjećanje na veliku i tragičnu ljubav.
Oko 17:45 – dolazak na Gradinu
Istočno od zaseoka Kostanić na brdu zvanom Gradina smješten je fortificirani sklop koji se sastoji od ruševnog obrambenog zida s nizom puškarnica koji slijedi topografske karakteristike brda i višekatne kule sa nizom puškarnica na sjeveru. Na ovom je lokalitetu prisutan kontinuitet života od prapovijesti, a pronađeni su ostaci prapovijesne i antičke keramike. Utvrda se spominje već u XV. stoljeću, u posjedu humskih knezova Vlatkovića, a godine 1686. Turci su je osvojili i zapalili. U podnožju tvrđave sačuvani su arheološki ostaci crkve sv. Kuzme i Damjana.
18:00 – povratak na parking kod kapelice sv.Jure
18:30 – povratak prema Splitu

 

Prijave za izlet: u prostorijama Društva (Sinovčićeva 2), utorkom i srijedom od 17h do 21h, četvrtak od 10h do 14h ili na telefon 021/ 394-365 ili mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Prijevoz: autobus
Prehrana: u vlastitom aranžmanu (iz ruksaka)
Oprema: izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi, hrana i piće, planinarska i osobna iskaznica, mobitel, baterijska lampa, zbog zahtjevnog terena obavezne planinarske cipele (gojzerice)
Na izletu mogu sudjelovati samo članovi HPS-a s plaćenom članarinom za 2023. godinu.
Težina: K2 – T2 (visinska razlika uspona je oko 690 m), a na dijelu staze od izlaska na greben Drveničkih stina do vrha Sokolić staza potrebna je uporaba ruku za savladavanje većih kamenja I konstantno preskakivanje sa kamena na kamen uz kretanje vrhom grebena. Cijela staza je dugačka cca 10 km.
Glavni vodič: Bruno Kuštre mob.092/222-8222
Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa i vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu. Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima, te promjene dinamičkog plana ovisno o okolnostima, odnosno otkazivanju ture u slučaju nepovoljne vremenske prognoze.

 


Kondicijska zahtjevnost:
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300


Tehnička zahtjevnost:
T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)