Daorson

PDFIspis

 darson-01

 

Bilo je to putovanje od jednog sunčanog dana, putem vode kroz stoljeća. S prvom kavom u Čapljini i prvim koracima posjeta Mogorjelu. U gradu na četiri rijeke, kameni su to ostaci kasnoantičke i osebujne ljepotice, Vile Rustice i spomenik arhitekture i kulturne baštine.
Na vodenom putu, nedaleko u Klepcima, obišli smo i stari jednolučni Mustajbegov most.
Stariji od starijeg, premošćuje zanosnu Bregavu prije negoli se ulije u Neretvu. A u Vidovom polju nadomak Stoca, srednjovjekovni spomenici ispričali su nam svoju priču. Nekropola stećaka Radimlja jedna je od najznačajnijih nekropola srednjovjekovne Bosne.

 

darson-02


Kamen ovdje na svakom koraku prkosi ovozemaljskoj prolaznosti i svjedoči. Put nas odatle vodi uzbrdo prema selu Ošanići.Tu kao začarana u postojanju, otela se vremenu, među korijenjem i zelenim granama crkvica Sv.Petra i Pavla. Do njene mistike i bezvremenske pobožnosti dolazi se kroz vrata poniznosti. U igri svjetla i sjene skrile su se i kamene sudačke stolice, simboli moći i prestiža tada feudalne društvene klase.

Na samom vrhu čekao nas je Daorson i prizor monumentalnog ulaza u hercegovačku Mikenu. Megalitski glavni grad heleniziranog ilirskog plemena Daorsa, ostavio nas je bez daha. Moćni je to zapis i bilješka u vremenu, kao i priča o hrabrom ratniku Pinnesu. Naše putovanje kroz stoljeća na raskršću civilizacija završava se u samom Stocu, koji živi i raste na čarobnim vodama Bregave. Ona ovdje izvire ispod planine Hrgud,a mi smo bili pozvani osjetiti njenu moć. Njena zanosna ljepota i narav, krotila se kroz povijest i premostila mostovima iz namjere, dok se ona još uvijek otima onostranim hukom stolačke Niagare, slapovima Provalije.
Na uzvisini iznad, pogledom grli svoj osunčan kraj, Vidovo polje i život uz Bregavu,Vidoški stari grad i srednjovjekovna herceg Stjepanova tvrđava. Mjesto na kojem svaki kamen govori o životu i smrti,snazi i moći svoga vremena.

 

darson-03


Putevima kojim su prije nas kročili stari Iliri, grčki trgovci i pomorci, rimski patriciji, istočnogotski i osmanski osvajači slavenski velikodostojnici, venecijanski
vojskovođe,austrougarski namjesnici...
Mjesto koji diše na putu vode i kroz stihove bosanskohercegovačkog pjesnika Maka Dizdara.
Poetika Dizdarove tajanstvenosti sve govori... a nas posjetitelje iz budućnosti, poziva na bolji svijet, iz kamena tihim glasom mudrosti. Jer ona koja vječno teče i na nas čeka... Modra rijeka.

 

Iris Maleš

 

darson-04

 

darson-05

 

darson-06

 

darson-07

 

darson-08

 

darson-09