Pogled sa Kozjaka 05.02.2023.

PDFIspis

pogled-sa-kozjaka

 

Pozivamo Vas u nedjelju 05. veljače 2023. g. na izlet po Kozjaku od Kaštel Starog preko grebena Kozjaka do Kaštel Starog.


Planina Kozjak se proteže u dužini od 16 km proteže od Klisa na istoku do prijevoja Malačka na zapadu. Njegova je južna padina vrlo strma i klisurasta, a sjeverni kameniti obronci postupno prelaze u valovitu visoravan Zagore. S južne strane Kozjaka prevladava mediteranska flora- lemprika, mirta, brnistra i planika, dok na sjevernim obroncima submediteranska flora- bijeli i crni grab, crni jasen, hrast i sl. Na Kozjaku raste više vrsta endemskog bilja među kojima i orhideje.


Najviši vrh je Veli vrj (779 m) na istoku grebena iznad Kaštel Gomilice. Preko planine Kozjak su u prošlosti vodili karavanski putevi, a danas je cijela planina isprepletena označenim planinarskim stazama, a ima i četiri planinarska doma. Stijene Kozjaka poznate su po alpinističkim penjačkim smjerovima (npr. u blizini planinarskog doma "Malačka") koji nisu zahtjevni i mogu ih savladati i rekreativci.


U dužini od 30 km obuhvaćeno je 19 kontrolnih točaka i to većinom sakralnih objekata sagrađenih u doba hrvatskih narodnih vladara (sv. Marta u Bijaćima, sv. Nofar Stomorija, sv. Juraj od Raduna, sv. Ivan Biranj, sv. Kuzma i Damjan, sv. Juraj od Putalja i dr.) koji se protežu sve do Šuplje crkve u Solinu.

 


DINAMIČKI PLAN IZLETA:

 

07:15 - okupljanje na željezničkoj postaji na Kopilici (Split predgrađe)

 

07:30 - polazak vlaka sa željezničke postaje Kopilica (Split predgrađe); vlak iz centra (trajektna luka) polazi u 07:25h!!

 

08:00 - dolazak na željeznički kolodvor u Kaštel Stari, početak uspona prema vrhu sv. Ivan

 

10:30 - dolazak na vrh sv. Ivan i nakon kratke pauze polazak prema pl. domu Malačka

 

12:30 - dolazak do planinarskog doma Malačka, pauza za ručak
Planinarski dom Malačka (466 m n/v) zidana je kuća smještena na samome prijevoju, malo ispod ceste koja spaja Kaštela s Radošićem. Objekt je izgrađen 1971. g. i služio je u različite svrhe, ali tek od 1997. g. postaje planinarski dom. Oko kuće je prostrana terasa s jedinstvenim pogledom na Kaštelanski zaljev i Split.

 

13:15 - polazak prema Biblijskom vrtu Gospe od Stomorija
Biblijski vrt Stomorija (u Kaštelima) prvi je biblijski vrt u Hrvatskoj. Danas u svijetu postoji samo nekoliko biblijskih vrtova, i to u Izraelu, Engleskoj, Walesu, Australiji, na Novom Zelandu u južnoj Africi, Kanadi i SAD-u. Na kraju 20.st. u vremenu kad su biblijske poruke izgledale daleke i upitne. Dalmaciju posječuje Sveti Otac - Ivan Pavao II. Znakovitošću ovog posjeta i veličinom njegova blagoslova ostvaruje se prelijepa ideja i osniva se Biblijski vrt Gospe od Stomorije, u još uvijek očuvanom zapadnom dijelu Kaštelanskog polja. Cjelina prostora oko srednjovjekovne crkvice na padinama Kozjaka, svetišta i mjesta hodoËašÊa, kao da se sama ponudila u svojoj prirodnoj ljepoti punog Mediterana. Bibiljijski vrt je zamišljen kao prostor u kojem rastu biljke o kojim govori Biblija. To je ujedno mjesto suživota duhovnosti prirode, mjesto na kojem možemo naći duhovni mir, ali i odmor od gradske vreve. Osnovna zamisao prilikom oblikovanja Biblijskog vrta uzeta je iz osnovnih poruka Biblije kojoj su duhovna, povijesna i književna dimenzija jednako nadahnjujuće. Te osnovne poruke smještene su na četiri parcele koje čine cjelinu Biblijskog vrta- Predvorje, Svetište, Gospe od Stomorije, Jidro i Gospina njiva. (izvor: prof. Ivna Bućan; pregledni rad „Biblijski vrt Stomorija“)

 

15:00 - dolazak do Bibilijskog vrta, obilazak

 

16:30 - polazak prema željezničkoj stanici u Kaštel Starom

 

17:15 - polazak vlaka prema Splitu

 

17:45 - dolazak u Split na željezničku postaju na Kopilici


Prijave za izlet: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom i srijedom od 17 - 21 sat, te četvrtkom od 10-14h ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Informacije: u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365 ili na e-mail društva.
Oprema: gojzerice, odjeća primjerena vremenskoj prognozi, hrana i voda, mobitel, članska iskaznica
Vodiči: Ivana Radonić (095/532-6885) i Sonja Nikolin
Prijevoz: vlak (sudionicima koji će doć na stanicu u Kopilici gl. vodič kupuje kartu, a oni koji će krenut sa polazne stanice u trajektoj luci sami kupuju kartu za vlak; vlak iz trajektne luke polazi u 07:25h!!!)
Prehrana: u vlastitom aranžmanu
Težina: K1–T1


Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

 

Vodič zadržava pravo izmjena i dopuna u programu izleta ovisno o okolnostima.

 


Kondicijska zahtjevnost:
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

 

Tehnička zahtjevnost:
T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)