Od Svanuća do Terapije 03.12.2022.

PDFIspis

kucine

 

Pozivamo vas da nam se u subotu 03. prosinca 2022. godine pridružite na izletu zapadnim dijelom Mosora. Izlet prati lijepu i raznoliku stazu koja kreće od Sitnog Gornjeg, prolazi preko Lugarnice, pa se nastavlja zapadno prema našem krajnjem cilju, selu Kučine. Krećemo rano, u želji da uhvatimo zalazak sunca s predivnog vidikovca, utvrde Kuk na Gradini iznad sela. Naš umor s kraja izleta će, osim ljepote prirode, liječiti i terapija pivom u gostionici Terapija.

 

Kučine: Poslije pada rimske Salone, po njenoj okolici u kasnijim stoljećima nikla su mnoga hrvatska naselja. Neka naselja su nestala, a neka su se sačuvala do danas. Najbolje je sačuvalo svoju neprekidnost života selo Kučine, koje leži na strmom obronku Mosora istočno od Solina. Ime sela Kučine spominje se prvi put 1144. g. u oporuci svećenika Crnote, koji ostavlja samostanu sv. Benedikta u Splitu baštinu "in Loco gui slavonica lingua Pot Cilco nominatur" od latinskog Pot Cilco - hrvatski Pod Kukom - nastao je naziv sela Kučine. Po mnogim dokumentima se vidi da se ondašnje selo Kučine protezalo od humka sv. Tekle - današnja Sutikva, te prema moru do današnjeg sela Kamen. God. 1495. zabilježeno je da su Kučine župa sa crkvom sv. Luke, koja je obnovljena 1467. god. Današnji naziv Kučine javlja se iza 1716. g., a dotle se koristio naziv Podkučine.


Dinamički plan izleta:


06:00 Okupljanje na parkiralištu u Šibenskoj ulici


06:15 Polazak iz Splita


07:15 Dolazak u Sitno Gornje, početak uspona


09:15 Planinarska kuća Lugarnica (pauza za marendu i kavu)


14:00 Dolazak do prve Lokve


16:00 Dolazak do tvrđave ili crkvice sv. Petra za promatranje zalaska sunca (zalazak je u 16:18)

 

Tvrđava Kuk - Stari Grad: Na lokaciji Gradina iznad mjesta Kučine sagrađena je tvrđava Kuk ili Stari Grad. Toponim Pot Cilco ili Pod Kukuom javlja se u oporuci svećenika Crnote iz 1144.g. Početkom 16. stoljeća Mlečani utvrđuju ovu lokaciju radi obrane od Turaka. Tvrđavu je 1539. g. tokom Velikog tjedna zauzeo i porušio Murat Čehaja. Kamenom od ove tvrđave u blizini je u 16.st. izgrađena crkvica sv. Petra.


17:30 Piće u Terapije

 

 

Prijave za izlet uz uplatu: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom i srijedom od 17 do 21h, te četvrtkom od 10 do 14 h
Težina ture: K2-T2 ( pri silasku s grebena prije tvrđave imamo sajlu i izlet je zahtjevniji zbog strmine)
Prehrana: prehrana je u vlastitom aranžmanu.
Potrebna oprema: obavezne planinarske gojzerice, ostala oprema izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi, baterijska lampa, planinarska iskaznica, hrana i piće
Glavni vodič: Bruno Kuštre


Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Vodič zadržava pravo izmjena i dopuna u programu izleta ovisno o okolnostima.


Kondicijska zahtjevnost:
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)


Tehnička zahtjevnost :
T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)