Ljetna alpinistička škola

PDFIspis


ljetna-alpinisticka-2022

 

Približava se početku još jedna alpinistička škola u organizaciji AO HPD Mosor pa pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže. Prijave su otvorene od 05. rujna do 19. rujna 2022.


TKO ORGANIZIRA ŠKOLU? Školu organizira HPD Mosor iz Splita. Škola se odvija u skladu s Općim programom školovanja u HPS-u, prema posebnom Programu školovanja Komisije za alpinizam.


CILJ ŠKOLE? Cilj školovanja na ljetnoj alpinističkoj školi nadogradnja je osnovnih planinarskih vještina i znanja.


TRAJANJE ŠKOLE: škola će se održati u periodu od rujna 2022. do travnja 2023. godine, te će biti podijeljena u dva dijela.

Prvi dio škole započinje u rujnu 2022. uvodnim predavanjem, nakon čega slijedećih mjesec dana (svaki vikend) će se održavati terenske vježbe (jednodnevni i minimalno jedan dvodnevni izlet), a četvrtkom predavanja.
Tijekom zimskih mjeseci (studeni 2022. – veljača 2023.) jednom mjesečno polaznici trebaju sudjelovati na organiziranim izletima, te na predavanju.
Sredinom veljače 2023. godine započinje drugi dio ljetne alpinističke škole te traje do travnja 2023. godine (četvrtkom predavanja, vikendima penjanje-jednodnevni i min. 2 dvodnevna vikenda). Naglasak je na penjanju smjerova u više dužina, te na alpinističkim tehnikama, opremi i znanjima, kao i vještinama sigurnog kretanja u planini.
Na kraju škole polaznici izlaze na završni ispit na kojem se kroz teorijski i praktični dio provjeravaju znanja i tehnike usvojene na školi. Za izlazak na ispit potrebno je sudjelovanje na najmanje 70% predavanja i 70% izleta škole. Po uspješno položenom ispitu polaznici dobivaju diplomu Hrvatskog planinarskog saveza za položenu ljetnu alpinističku školu i naslov „mlađi alpinist pripravnik“.
Više o uvjetima i temama koje se obrađuju za vrijeme škole na linku:
https://www.hps.hr/files/data/21/Program ljetne alpinisticke skole.pdf.


UVJETI ZA UPIS
Obavezni uvjeti za upis polaznika su:
- članstvo u osnovnoj udruzi članici HPS-a – dokazuje se članskom iskaznicom s članskom markicom za tekuću godinu,
- poznavanje osnovnih planinarskih znanja i vještina – podložno je provjeri organizatora,
- najmanje pet godina planinarskog iskustva,
- navršenih 18 godina života,
- organizator može odrediti dodatne uvjete za upis polaznika. Prednost pri upisu imaju polaznici sa završenom višom planinarskom školom a nakon njih polaznici sa završenom općom planinarskom školom. U slučaju popunjenja kapaciteta organizator može odrediti i dodatni izlučni kriterij ili obustaviti daljnje upise.
U školu koju organizira osnovna planinarska udruga mogu se upisati i polaznici iz drugih osnovnih planinarskih udruga članica HPS-a, ako škola nije popunjena članovima udruge organizatora.


POSTUPAK PRIJAVE:
Prijave su otvorene u periodu od 05. rujna 2022. do 19. rujna 2022. godine zaključno u 23:59. Prijava se obavlja isključivo putem prijavnice dostupne na donjem linku. Naknadne prijave nisu moguće.


LINK:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSff6vsLT0o6s-VUagqJE74nD_BCp5BiuLZwwbGFQtaoId3zqA/viewform
Razgovor s kandidatima bit će dana 22. rujna 2022. godine (četvrtak) u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, od 19 h. Osim upoznavanja na razgovoru ćemo vas propitati i poznavanje osnovnih čvorova (osmica, upletena osmica, šestica, bulin, dvostruki križni, vrzni, poluvrzni, prusik, kravatni). Dolazak na ovaj razgovor je obavezan za sve kandidate. Konačna lista upisanih u školu će se poslati svim kandidatima na e-mail adresu danoj u prijavi.


OPREMA: Poželjno je da polaznici imaju osnovnu osobnu opremu (pojas, kacigu, penjačice), a svu ostalu opremu osigurat će Društvo.
CIJENA ŠKOLE: 1600 kuna.
Troškove puta, smještaja, hrane i ulaznica u nacionalni park tijekom terenskih vježbi snose polaznici.
VODITELJ ŠKOLE: Josip Marin