Izlet na Omišku Dinaru

PDFIspis

omiska-dinara

 

Pozivamo Vas da nam se u nedjelju, 28.02.2021. pridružite na izletu na Omišku Dinaru s usponom na najviši vrh Kula

 


Dinamički plan izleta:

7:30 - polazak iz Splita sa parkirališta ispred HGSS-a u Šibenskoj ulici

 

8:15 – dolazak u Čečuke (280 m n/v) , zaseok iznad Omiša

 

8:30 – polazak na turu
Markirana staza kreće iz zaseoka Čečuci, prolazi pokraj starih srušenih kuća i uz kamene suhozide. Dijelom vodi kroz borovu šumu, a nakon toga prolazi desnim rubom šume do visoravni na Rašeljki. Cijelim putem sa staze se pruža lijep pogled na Omiš, Poljičku planinu i more.
Na visoravni se nalazi planinarska kuća "Luda kuća" koja je u izgradnji i skoro je dovršena. Izgradili su je planinari PD Imber iz Omiša. Blizu kuće se nalazi i staro planinarsko sklonište koje je uvijek otvoreno i pogodno za zaštitu u slučaju lošeg vremena.

 

9:30 – dolazak do "Lude kuće" (656 m n/v), kratki odmor i nastavak ture
U nastavku uspon vodi stazom kroz stijenu do prostranog krševitog zaravanka Stražine, a nakon toga, kroz makiju i nisko raslinje, staza izlazi na greben planine. Grebenom se ubrzo stiže na vrh Kula.

 

10:30 – dolazak na vrh Kula (863 m n/v)
Vrh Kula je najviši vrh Omiške Dinare. Omiška Dinara je prirodni nastavak Poljičke planine u jugoistočnom smjeru i spoj prema Biokovu. Dugačka je 15 km. Vrh je označen gomilom kamenja s natpisom imena vrha, nadmorskom visinom i drvenim križom. Neposredno uz vrh, ozidan je temelj za upisnu kutiju, a u njega je ugrađen i planinarski žig. S vrha se u svim smjerovima pruža pogled prema Mosoru, Biokovu, Poljičkoj planini, moru i otocima, dijelu kanjona Cetine...

 

10:50 – silazak s vrha prema planinarskoj kući "Luda kuća"

 

11:40 - dolazak do planinarske kuće, odmor

 

12:00 - polazak prema crkvici Sveti Vid

Planinarska staza prema crkvici Sveti Vid vodi u pravcu istoka i cijelim putem je približne nadmorske visine. Dijelom prolazi kroz borovu šumu, ali većinom prati greben s kojeg se pružaju lijepi vidici s južne i sjeverne strane Omiške Dinare.

 

13:30 – dolazak do crkvice Sveti Vid (630 m n/v)
Crkvica je smještena na prijevoju Omiške Dinare između uzvisina Murvice na zapadu i Babe na istoku. Sagrađena je vjerovatno u 15. stoljeću. Papa Benedikt XIV odredio je 1750. godine potpuni oprost grijeha svim hodočasnicima koji posjete ovu crkvu u pravoj vjeri.

 

13:45 – silazak prema Lokvi Rogoznici
Put od crkvice Svetog Vida prema Lokvi Rogoznici je široki podzidani put koji se u serpentinama spušta u mjesto.

 

14:30 – dolazak u Lokvu Rogoznicu, zaseok Gorica (340 m n/v) i nastavak prema zaseoku Čečuci
Od zaseoka Gorica do zaseoka Čečuci put vodi djelomično pješačkom stazom, a djelomično makadamskim putem. Sa sjeverne strane je pogled na strme litice Omiške Dinare dok se na jugu pruža panoramski pogled na more i otok Brač. Staza je većim dijelom iste nadmorske visine.

 

16:30 – dolazak u zaseok Lelasi i kratki obilazak crkvice Svetog Stjepana
Crkvica Svetog Stjepana smještena je na Boračkoj glavici, istočno od zaseoka Lelasi. Prvi put se spominje 1590 godine.

 

17:00 – dolazak u zaseok Čečuci

 

18:00 – dolazak u Split

 

Prijave za izlet: u prostorijama Društva (Sinovčićeva 2), utorkom od 17h do 21h, srijedom od 13h do 21h ili na telefon 021/ 394-365, mob. 091/509 95 41 ili mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Prijevoz: osobnim autima (zbog uputa Stožera civilne zaštite i mjera koje su na snazi zbog COVID-19, ograničen je broj sudionika na izletu pa Vas molimo da se javite s podatkom o prijevozu - prijava na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ).
Prehrana: u vlastitom aranžmanu (iz ruksaka)
Oprema: izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi, hrana i piće, planinarska i osobna iskaznica , mobitel, baterijska lampa.
Na izletu mogu sudjelovati samo članovi HPS-a s plaćenom članarinom za 2021. godinu.
Težina: K2 – T1 (visinska razlika je 580 m, a na jednom vrlo kratkom dijelu staze od planinarske kuće prema vrhu Kula, nalazi se konop radi sigurnosti). Cijela staza je dugačka 15 km.
Informacije: - u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365 ili mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Glavni vodič: Sonja Nikolin mob.098/184-0440

 

Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa i vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu. Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima, te promjene dinamičkog plana ovisno o okolnostima, odnosno otkazivanju ture u slučaju nepovoljne vremenske prognoze.

 


Kondicijska zahtjevnost:

 

K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300

 

Tehnička zahtjevnost:

 

T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)