Put života - Pisak - Šatorica 642 m/nv

PDFIspis

put-zivota-01

 

Dragi mosoraši, planinari i prijatelji pozivamo Vas da nam se u nedjelju 07. veljače pridružite na izletu „ Put života“.


PUT ŽIVOTA - je naziv kružne staze Pisak ( Gornji Fistonići ) - Pas - Privorac – Pisak. Sa staze se pruža prekrasan pogled na Dubce i Vruju.
Vruja je udomaćen naziv za ljevkasti kopneno-morski prostor od Alinjače, Alinice i brda Dovanj s omiške, te Pelegrina, Durila i Velikog kuka s makarske strane. Omeđen je mjestima: Pisak, Slime, Brela Gornja i Brela, odnosno omiškom, zadvarjskom i breljanskom općinom. Mozaičan je to prostor prirodnih dragulja, fenomen s mitovima i legendama.


"More, more..." kažu da su baš na prijevoju Dupci uzviknuli Hrvati dolazeći na Jadran. Na ovom mjestu litice se obrušavaju u more do dubine od preko 100 m.


Uvala Vruja je divovski izvorišni sustav u kojem se ističe duboka podmorska vrtača s oko 60 m promjera, iz koje izvire golema količina vode. Nalazi se neposredno ispod prijevoja Dupci (288 m) koji odvaja planinu Biokovo (1762 m) od masiva Dovnja (864 m), dijela Omiške Dinare.


Podno strmih litica smjestile su se prekrasne i zaklonjene šljunčane plaže kojima je najlakše pristupiti morskim putem, brodom iz Brela ili Piska, zbog iznimno strmog i nepristupačnog terena koji ih okružuje.


Pisak je malo turističko mjesto na krajnjem istoku Omiške rivijere, udaljeno 18 km od Omiša, a 40 km od Splita.


Dinamički plan izleta:


8:00 polazak iz Splita s parkirališta u Šibenskoj ulici (ispred HGSS-a)


9:00 dolazak na polazišnu točku


9:10 polazak na stazu

Sa ugibališta na Jadranskoj magistrali poviše Piska, staza nas laganim usponom kroz borovu šumu odvlači u smjeru istoka. Nakon 20-ak minuta laganog hoda izlazimo iz borove šume te nam se polako otvaraju vidici prema Makarskom primorju dok nam sa desne strane poglede privlači Brač. Nastavljajući laganim usponom po podzidanoj stazi koja je u povijesti spajala sva stara sela ( Pisak, Marušići, Lokva Rogoznica..) sa Zadvarjem i dalje, otvaraju se pogledi na svakojake kamene galerije na prijevoju Dubci kao i na Vruju koja je iz ove perspektive još ljepša.


11:30 dolazak na vrh Šatorice-642m/nv i odmor


12:00 polazak na daljnji dio kružne staze


16:00 završetak izleta


17:00 dolazak u Split

 

put-zivota-02

 

put-zivota-03

 

Prijave za izleta: u prostorijama Društva (Sinovčićeva 2), utorkom od 17:00 do 21:00, srijedom 13 do21h ili na telefon 021/ 394-365, mob. 091/509 95 41 ili mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Prijevoz: osobnim autima (zbog uputa stožera civilne zaštite i mjera koje su na snazi zbog COVID-19, ograničen je broj sudionika na izletu, pa molimo da se javite sa podatkom o prijevozu-prijava na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ).
Prehrana: u vlastitom aranžmanu (iz ruksaka);
Oprema: izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi, hrana i piće, planin. i osobna iskaznica , mobitel, baterijska lampa.
Na izletu mogu sudjelovati samo članovi HPS-a sa plaćenom članarinom za 2021 godinu.
Težina: K2 – T1 (visinska razlika 550 m, bez upotrebe ruku i pomagala)
Informacije: - u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365 ili mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Glavni vodič: Marija Blažević -098/967-4432


Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa i vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu. Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima, te promjene dinamičkog plana ovisno o okolnostima, odnosno otkazivanju ture u slučaju nepovoljne vremenske prognoze.


Kondicijska zahtjevnost:


K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300


Tehnička zahtjevnost:


T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)