5. tjedan alpinističke škole

PDFIspis

Alpinisticka skola 16S obzirom da sam morao preskočiti prošlotjedni izlet kada se penjao prvi klasični smjer, trener'ce Sanja i Mare su uskočile i odlučile Antoniu (aka tunja) i mene odvesti u subotu u klasični smjer. Penjala se ista stijena kao i prošli vikend, Komornjak u Omišu. Antonia i Mare se odlučuju za smjer Toju, a Sanja i ja odabiremo, tj Sanja odabire Suho drevo, a ja kao pravo muško imam zadnju riječ i kažem „Dobro“.

 

Alpinisticka skola 01

 

Smjer se sastoji od 3 dužine, ocjene IV/V. Prvu dužinu vodim ja, to je ujedno i najlakša dužina i bez problema dolazim do stabla na kojem pravim sidrište.

 

Alpinisticka skola 02

 

Alpinisticka skola 03

 

Sanja preuzima vodstvo u drugoj, prolijeće kroz detalj i na idućem stablu radi sidrište. Ostala je još treća dužina koja kao i druga ima detalj pri izlazu, prije detalja zabijam klin kako bi glava bila mirna i uz malo namještanja prolazim i detalj.

 

Alpinisticka skola 04

 

Alpinisticka skola 12

 

Alpinisticka skola 11

 

Prvi alpinistički smjer gotov. Izlazimo iz smjera, osmjeh na licu, dajemo high five i čekamo Antoniu i Maru te skupa odlazimo na zasluženo pivo.

 

Alpinisticka skola 05

 

Nedjelja je bila predviđena za vježbe spuštanja i podizanja unesrećenog na Turskoj kuli. Bocko je pozvao predavača Mladena Mužinića većini poznatiji kao Frfa. Počelo se s jednostavnijim sistemima, karabinerskim kočnicama, dvostrukim karabinerskim kočnicama itd. Imao sam malo upitnika u glavi, ali nakon što smo svi probali napraviti je bilo puno jasnije.
 
Alpinisticka skola 06
 
Alpinisticka skola 07
 
Alpinisticka skola 08
 
Dalje smo radili kompliciranije i kompliciranije stvari, u jednom trenutku mi više nije bilo jasno što radimo od pustih čvorova. Frfa pita ima li nejasnoća, iskreno da sam u tom trenutku imao još 10 ruku svih 10 bi podigao. Nakon par ponavljanja je postalo jasnije i idemo dalje.
 
Alpinisticka skola 13
 
Alpinisticka skola 14
 
Na kraju zapravo shvatiš da nije potrebno poznavati svaki sistem na pamet, nego jednostavno logiku stvari i samo slijediti ono što ti se čini logičnim. Vikend završavamo odlaskom na najljepše penjalište na Marjan. Penju se Ekspedicijski, Komunista, Čempres lijevo desno, AOM itd, ukratko izgledalo se.
 
Alpinisticka skola 15
 
Alpinisticka skola 09
 
Po povratku kući upisujem smjer u alpinistički dnevnik na internetu i vidim da napokon prevladavaju Mosoraši, bilo bi lijepo kada bi se tako i nastavilo.
 
Alpinisticka skola 10
 
Odlazim u horizontalu i već razmišljam o idućem izletu i brojim dane do vikenda.
 
Tekst: Ivan Lovrinović
Foto: Antonia Viljac, Željko Bockovac, Dino Radmilo, Davor Mrsić, Dario Maršić, Ivan Lovrinović