Čišćenje staze Zvečanje - Lišnica vol. 1

PDFIspis

Lisnica 17Na poziv Stanice planinarskih vodiča Split ove smo subote krenuli pomoći PEU Gata u konačnom uređenju i markiranju staze koja iz Zvečanja vodi na najistočniji mosorski vrh, Lišnicu (950 m). 

 

 

Potreba za održavanjem planinarskih staza u današnije vrijeme je bez sumnje veća nego ikad prije. U našim planinama više nema stada ovaca i koza koja su neumorno "čistile" staze kojima su se desetljećima kretali planinari, a nema više ni čovjeka koji je mukotrpno obrađivao ono malo plodne zemlje u planinskim dolčićima. Samim tim staze brže zarastaju u makiju i šikaru, pa je intervencija planinara na njihovom održavanju nasušno potrebna, jer ako nestanu staze nestati će i planinarenja.

 

Lisnica 01

 

Lisnica 08

 

Lisnica 09

 

Lisnica 02

 

Lisnica 03

 

Ovu su stazu iz zaborava iščupali vrijedni planinari iz Gata koji su je čistili u proljeće 2015. g. a u duhu planinarske solidarnosti i zajedničke brige za planinom pomoć u njenom dovršetku im je ponudila Stanica planinarskih vodiča Split koja je prošle subote organizirala prvu akciju. Usprkos jutarnjoj kiši, akcija se održala i tom je prilikom očišćena dionica staze do prijevoja između kota Proćelak i Visoka.

 

Lisnica 04

 

Lisnica 13

 

Lisnica 12

 

Lisnica 14

 

Nastavak akcije će se održati već ove nedjelje 25.09.2016. kad je u planu nastavak čišćenja, ali i početak markiranja staze. Okupljanje je planirano u 07:30h ispred HEP-a na Mertojaku, a više informacija o samoj akciji možete dobiti kod Vanje Vuković na 098/979-4523. 

 

Lisnica 05

 

Lisnica 15

 

Lisnica 07

 

Lisnica 16

 

Tekst i fotografije: Denis Vranješ