30 godina od "Marjana ´86."

PDFIspis

Marjan 86 06Danas obilježavamo 30 godina od čuvenog natjecanja u organizaciji Alpinističkog odsjeka HPD Mosor - 1. natjecanja u sportskom penjanju u bivšoj nam državi i čak 4. u svijetu. 

 

 

Sama ideja o održavanju jednog ovakvog natjecanja u Splitu, odnosno na Šantinim stinama na Marjanu je nastala godinu ranije kad su naši penjači vidjeli slajdove s upravo održanog natjecanja iz Bardonecchije, prvog takvog u svijetu, pa je već 25.12.1985. održan sastanak u AO-u gdje su napravljene smjernice organizacije samog natjecanja. 

Presudnu ulogu u organizaciji ovog kao i uopće popularizaciji ovog sporta u Hrvatskoj imao je Ivica Piljić koji je bio na čelu organizacijskog odbora "Marjan ´86."   U to vrijeme dok se penjanje u Hrvatskoj i svijetu paralelno razvijalo, vjerovali ili ne Hrvatska je bila jedna od naprednijih, pa je tako Piljić bio na svim najvažnijim događanjima u početku, kako natjecanjima, tako i osnivačkim skupštinama ICCC na svjetskoj razini.

 

Marjan 86 02

 

Na sastanku je dogovoreno da se samo natjecanje održi tijekom subote 05.04.1986. i nedjelje 06.04.1986., dok bi prihvat natjecatelja bio dan ranije kad bi se i upoznali s pravilima istog. Također je planirano da se u slučaju većeg odaziva u petak održe kvalifikacijska penjanja u smjerovima ocjene V i VI, pa se stoga cijelog tog dana dežuralo u starim prostorijama Društva u Marmontovoj kako bi organizatori bili na raspolaganju svim zainteresiranim natjecateljima.

 

Marjan 86 01

 

Na Marjanu 86 su se penjali slijedeći smjerovi u dva dana natjecanja (za zagrijavanje i za samo natjecanje), a glavni sudac je bio naš legendarni alpinist Stanislav Gilić:
-    Poprdenka         VI+
-    Paukov strop      VI+
-    Popaj                VII 
-    Ogledalo            VII
-    Čarlijev klub       VIII
-    Marulianus         IX
 
Marjan 86 04
 
Penjala su se dva smjera u finalu, prvi finalni smjer Čarlijev klub VIII (UIAA) ispenjala su samo dva penjača, Tadej Slabe i Metod Škarja, dok najteži, Marulianus (tadašnja okvirna ocjena bila je IX ) nije ispenjao nitko- većina penjača je padala u detalju sadašnjeg Marjana 86 (bivši Ulaz u Marulianus) .
 
Marjan 86 05
 
I u ovom smjeru izdvojili su se Slabe i Škarja koji su jedini dosegnuli izlaz iz stropa. Na kraju je pobijedio Tadej Slabe, kao i godinu poslije, a koji je slovio za tada jednog od najboljih penjača na svijetu. 
 
Marjan 86 07
 
Marjan 86 03
 
Nakon Marjana 86 dogodio se i Marjan 87, a potom su hrvatski penjači nastavili trend te organizirali Velu Dragu 87, Art rock 89...ostalo je povijest.
 
Fotografije: Ivica Piljić - Pilja i Boris Čujić