O Šumskom danu u HP-u

PDFIspis

Hrvatski-planinar-LOGOSlužbeno glasilo HPS-a "Hrvatski planinar" redovito prati i objavljuje informacije vezane uz aktivnosti u našem Društvu, pa je tako u zadnjem broju za veljaču o.g. u rubrici Zaštita prirode objavljena vijest o još jednom Šumskom danu kojeg zadnjih godina na Mosoru provode članovi sekcije "Prirodoslovci".

 

Šumski dan0001

 

Šumski dan je najstarija manifestacija u organizaciji HPD Mosor, jer je pokrenuta nekako sa samim osnivanjem Društva prije 90 godina, a sve u svrhu podizanja svijesti o važnosti očuvanja šumskih ekosustava.
Desetljećima su vrijedne mosoraške ruke pošumljavale Ljuvač, odnosno okolicu planinarskog doma „Umberto Girometta“, ali i okolicu špilje Vranjače, planinarske kuće „Lugarnica“ na Užinskoj kosi, Vidovu goru na čijem smo vrhu također imali planinarsku kući, stvarajući brojne zelene oaze u našem kršu.
S osnivanjem školske sekcije „Prirodoslovci“ koja djeluje pri splitskoj Prirodoslovno-tehničkoj školi ideja o pošumljavanju Mosora dobiva novi zamah, pa se nakon dugogodišnje pauze krenulo s oživljavanjem ove hvalevrijedne manifestacije, koja je daleko više od manifestacije. Želja nam je dobiti što više šumskog pokrova na našoj voljenoj planini i sačuvati trud generacija i generacija Mosoraša koje su marljivo radile na pošumljavanju Mosora. Dovoljno je pogledati fotografije nastale 30-ih godina prošlog stoljeća s motivom „golog“ Ljuvača i planinarskog doma uokolo kojeg nije bilo ni grma, a kamo li stabla, da postanemo svjesni uloženog vremena i energije te s još većim ponosom cijenimo i čuvamo „naš“ gaj na Ljuvaču.
Naime, šume su bez sumnje naši najefikasniji saveznici u borbi protiv klimatskih promjena. Fotosintezom biljke u sebe pohranjuju velike količine ugljikova dioksida uz istovremeno oslobađanje kisika koji nam je neophodan za život. Upravo pretjerano nakupljanje ugljikova dioksida u atmosferi dovodi do klimatskih promjena, odnosno globalnog zatopljenja. Šume također značajno utječu na formiranje oborina, pružaju dom mnogim životinjskim vrstama te čuvaju i tlo od erozija. Sve to i puno više razlog su zbog čega moramo čuvati naše šume.
I ovaj se put pošumljavalo sadnicama bora koje kao tzv. pionirska vrsta stvaraju povoljnije uvjete da se u naš krš vrate autohtone vrste poput česmine i hrasta medunca. Ovo je bila treća godina zaredom da su učenici i nastavnici, ali i ostali zainteresirani članovi HPD Mosor, sudjelovali u pošumljavanju. Sudeći prema dosad viđenom elanu, takve će se aktivnosti nastaviti i u buduće.
Sačuvajmo šume da bi sačuvali svoju budućnost!
 
Pozivamo i Vas da se pretplatite na Hrvatski planinar i na taj način potpomognete daljnje tiskanje jednog od najstarijih planinarskih časopisa na svijetu. Više informacija o časopisu i pretplati možete pročitati OVDJE