Akcija markiranja

PDFIspis

9malaVjerovatno je većina mislila da ovaj nedjeljni burni dan nije baš bio primamljiv za odlazak u planinu. I još na akciju markiranja.

 

 

 

Da se smrzneš. Doduše, i jesmo se malo smrzli. Bar ženski dio ekipe. Ali već smo neko vrijeme planirali obnoviti stazu iz Dubrave prema domu i nismo htjeli odustati bez obzira na buru. Imali smo mi dosta prijavljenih, ali kako se približavala nedjelja, entuzijazma je nestajalo obrnuto proporcijalno s burom. Kako se bura povećavala tako se smanjivao broj zainteresiranih. Može se reći da je ovaj put knjiga spala na četiri slova, odnosno četiri Mosoraša. I jednog psa, Mazu. Nas nije pokolebala ni bura ni velika hladnoća. A i računali smo da je naša staza većim dijelom u zavjetrini i da neće toliko puhati. I dobro smo izračunali. Bilo je zima, ali ne s jakom burom. Prošlo je dosta vremena od kad smo zadnji put prošli tom stazom. Ona kao da je zaboravljena od nas planinara. Veselilo nas je što ćemo opet proći tim starim putem kojim su stanovnici Dubrave nekad išli na Mosor voditi stoku na ispašu.

 

1

 

2

 

3

 

4

 

Podjelili smo se u dvije grupe. Ante i Boris sa škarama, a Maja i ja s pinelima. I krenuli u akciju s maštanjem o fažolu, kavi i toplom čaju u domu nakon odrađene akcije. Ali nije baš bilo tako kako smo planirali. Dan je ipak bio prekratak, a nas malo. Obnovili  smo stazu do predjela Lazine i ostao nam je za markirati i očistiti još mali dio staze do raskršća. Tu se spajaju staze iz Sitnog i Dubrave i kreću dalje prema domu ili u pravcu skloništa Kontejner, gdje poželiš.

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10

 

zelena oznaka - obnovljena staza, plava oznaka - plan za sljedeću akciju markiranja

 

Odlučili smo da nećemo čekati drugu radnu  akciju po planu Mosora.  Završit ćemo mi to i ranije. Ne brinite, ako žarko želite doći na sljedeću akciju markiranja, obavijestit  ćemo vas na vrijeme.

 A kavu smo odlučili popiti u Stobreču s pogledom na more. Nije ni to loša zamjena za planinarski dom. 

Ako smo vas baš podsjetili da bi bilo lijepo krenuti na Mosor ovim putem, evo kako ćete naći stazu. Krenite prema Dubravi i na početku sela, kod prvih kuća (nakon crkve Sv. Klementa i groblja) uz cestu s desne strane nalazi se tabla s kartom staza na području Poljica kao i putokaz za planinarski dom. Od početka staze do doma treba vam sat i po vremena. Skrenite lijevo s glavne ceste kratkom asfaltiranom cesticom par minuta do zaseoka Radičići.  Staza prolazi između kuća skoro napuštenog zaseoka i nastavlja lagano uzbrdo s predivnim pogledom na obrađena polja Dubrave i na Split u daljini. Zašto bi do doma uvijek išli iz Sitno Gornjeg? Možete za promjenu i ovom obnovljenom stazom pa preko livade Poljičina i monolitnog kamena Gljiva do planinarskog doma.  I onda, gdje vas put odnese. 

 

Tekst: Sofija Nikolin - Weindinger