Speleološki odsjek-Novosti

Na skijama po Bosni

01 Veljača 2013

Visocica2013malaBlagdansko vrijeme od Božića do Nove godine iskoristili smo za lutanje po susjednoj nam Bosni. Na Bjelašnici sam bio zimi prije nekoliko godina i od tada se planiram vratiti. Nepregledna sniježna prostranstva predstavljaju raj za turne skije. Plan nam je provesti više dana među vrhovima i spavati u šatoru.

Nastavi čitati

 

Na današnji dan 1929.

15 Prosinac 2012

Vranjaca1929malaNa današnji je dan 1929. za sve posjetitelje svečano otvorena špilja Vranjača. Godinu dana ranije Sekciju za istraživanje kraških pojava, današnju Speleološku sekciju, preuzima ing. Rade Mikačić i sve svoje aktivnosti usmjerava ka uređenju špilje Vranjače. Osim državnih vlasti, općine Klis, sela Kotlenice, članstva i simpatizera, upravo je on uložio najviše truda za ostvarenje tog cilja. Pod njegovim su vodstvom i nadzorom izvedeni svi radovi u špilji, a da bi posao bio što brže i kvalitetnije izveden čak se na neko vrijeme i nastanio u Kotlenicama. 

Nastavi čitati

 

Javorska II

28 Lipanj 2012

JavorskamalaJama Javorska II se nalazi na sjevernim obroncima Mosora, istočno od Ljubljana, te nekih 100 metara niže od vršnog grebena. Slučajno je otkrivena 1979. prilikom traženja jame Javorska I, koja se nalazi nekih 50 m iznad nje.

Nastavi čitati

 

Snižnica

12 Lipanj 2012

SniznicamalaJedna od zasigurno najzanimljivijih pojava u našem kršu su jame ledenice i sniježnice, u kojima se zbog položaja i oblika, te razmjerno velike nadmorske visine nerijetko tijekom cijele godine zadržavaju veće ili manje količine leda i snijega.

Nastavi čitati