Izletnička sekcija - Novosti

Opća planinarska škola, jesen 2011.

29 Rujan 2011

HPD "Mosor" je jedno od najaktivnijih i najbrojnijih planinarskih društava u Hrvatskoj i trenutačno broji oko 800 članova, što najbolje govori o kvalitetnom radu u Društvu.

Mosoraška Opća planinarska škola je osnovni oblik obrazovanja planinara. Njeni polaznici stiču ili produbljuju kodeks planinarske etike i elementarna znanja o sigurnom kretanju u planin...i, uče se vještinama koje im mogu pomoći u slučaju kakve nevolje i upoznaju se s prirodom.

Također, završena Opća planinarska škola uvjet je za upis u škole i tečajeve iz planinarskih specijalnosti (alpinističke, športsko-penjačke, speleološke, markacijske, vodičke).

Nastavi čitati

 

Njegovo Visočanstvo Prenj

29 Rujan 2011

Prenj_2011mala Sve planine samim svojim postojanjem bude u čovjeku osjećaj poštovanja. Planina je ono što je iznad nas, što je silno, moćno, često nedostižno, svoje. Ima planina koje ovaj osjećaj podcrtavaju, pojačavaju, utiru duboko u sjećanje.... Takav je Prenj, izdaleka privlačan svojom ljepotom, nezaboravan i poseban po svojim najvišim vrhovima Zelenoj glavi (2155 mnv) i Otišu (2097 mnv) koji poput kakvih golemih vratnica u nestvaran, prekrasan svijet, mame i dozivaju snažno, a nečujnim glasom.

Nastavi čitati

 

Tamo gdje vječno sunce sja

29 Rujan 2011

Makedonija2011mala Lijepo vrijeme prvog tjedna rujna iskoristili smo za posjet destinaciji na koju se nažalost rijetko ide. Ponajviše zbog toga što danas do Alpa stižemo već za 6-7 sati vožnje iz Splita, a do Makedonije nam treba duplo više vremena iako je u pitanju podjednaka cestovna udaljenost.

Tijekom boravka u Makedoniji, Ohrid nam je poslužio kao baza za istraživanje jugozapadnom i zapadnog dijela države koja je upravo tih dana slavila 20. godišnjicu svoje neovisnosti.

Nastavi čitati

 

U potrazi za vilom Velebita - 4. dio

28 Rujan 2011

VPP4_mala Samom kraju se približila naša potraga za vilom Velebita. Na Velebitskom planinarskom putu nam je preostalo još samo da se sa Stražbenice popnemo preko Buljme na Struge, gdje ćemo prenoćiti, pa sutradan na vršni greben Velebita i od Vaganskog vrha na Sveto brdo. Zatim se preko Vlaškog grada i Ivinih vodica treba spustiti niz klanac Velike Paklenice do recepcije na ulazu u Nacionalni park, gdje je zadnja, 21. kontrolna točka VPP-a.

Nastavi čitati