Sklonište na Jabukovcu

PDFIspis

Jabukovac 12Oduvijek je Jabukovac mamio speleologe svojim ljutim kršem, brojnim vrtačama i jamama koje se kriju u njima. Težak pristup sa speleološkom opremom i bezvodan kraj poticali su želju za izgradnjom skloništa.

 

 

U njemu bi se držala oprema, imalo bi vode i u kojem bi se ugodno spavalo. Umalo su jamari i dobili sklonište na željenom mjestu. Današnje sklonište ''Kontejner'' trebalo je biti smješteno na livadi pred Dana pećinom u podnožju Jabukovca. Kada ga je helikopter podigao stvari su se zakomplicirale i spušten je na mjesto gdje se i danas nalazi.

 

Jabukovac 01

 

Jabukovac 03

 

Jabukovac 16

 

S godinama želja nije nestala i priča se nastavljala sve do današnjih dana kad se sve poklopilo – dovoljno inicijative, pronalazak povoljnog kontejnera, snažna podrška HGSS, dozvola MORH-a za prevoz helikopterom... Odabrano je mjesto gdje će biti postavljeno sklonište – livada na pola puta od grebena prema Jabukovcu. Nevjerojatno je to mjesto. Široka, ravna  livada usred ljutog krša, sa šumom visokih stabala s debelim hladom, s predivnim pogledom na Dolac i mosorske vrhove a opet malo zaklonjena, nenametljiva. Odmah je postalo jasno da je mjesto savršeno, i ne samo za jamare nego i sve one što hodaju grebenom ili traže dobro odredište svojih izleta.

 

Jabukovac 04

 

Jabukovac 05

 

Jabukovac 06

 

Jabukovac 07

 

Kontejner je stigao na svoje mjesto tek u drugom pokušaju. Prvi put, u petak, vjetar je bio toliko jak da je i iskusna posada ''Tovara'' iz Divulja morala odustati. Rad u tim uvjetima bio bi previše opasan. Danas, tek koji dan iza prvog pokušaja, dobiva se nova prilika za podizanje kontejnera. Helikopter ranim jutrom kupi ekipu na Firulama i ostavlja ih na sedlu koje je tek koji minut hoda od livade. Nema ni daška vjetra. Zatim odlazi u Kotlenice gdje je kontejner i ostali materijal potreban za izradu skloništa. Pripremaju ga i podižu. Malo kasnije, uz veliku stručnost posade helikoptera, kontejner je spušten na željeno mjesto. Ekipi na tlu ostalo je samo da ga oslobode gurtni i sajli kojima je bio privezan.

 

Jabukovac 08

 

Jabukovac 11

 

Jabukovac 13

 

Jabukovac 14

 

Jabukovac 10

 

Jabukovac 15

 

Nakon mnogo godina, želja mnogih je ispunjena. Još je ostao onaj lakši dio posla – napraviti koju radnu akciju i podići krov, opiturati sklonište, zaštititi tank s vodom... I tada će sklonište biti upotrebljivo svima kojima je potrebno. Hvala fantastičnim ''Tovarima'' iz Divulja, HGSS-u i mnogim vrijednim planinarima, sad imamo krov nad glavom tamo gdje nam je potrebno!

 

Tekst: Marin Glušević

Fotografije: Marin Glušević i Katja Milišić - Kate