Marin, Kate i Vjetar u Panjkovom ponoru

PDFIspis

Panjkov ponor 28Kordunski krajolik odiše neobičnim spokojem. Brojna brdašca, livade i šume izmjenjuju se ujednačenim i blagim ritmom.

 

 

 

 

Kuće su raštrkane i oko njih su svježe uzorane njive. Bezbrojne cestice i makadami kroz sve to čine neki oblik biciklističkog raja. Ali nismo tu da bismo okretali pedale. Okolica Rakovice skriva plitki krš i njegovo nevjerojatno podzemlje. Brojni su potoci što izviru i poniru i lako ih je pratiti na površini i još kilometrima pod zemljom...

 

Nakon godinu ipo vratili smo se u Panjkov ponor i nastavili s crtanjem gdje smo stali. Iako je špilja dobro poznata mnogim generacijama speleologa, i vršena su brojna istraživanja, nacrta tog objekta još nema. Tek linije mjerih točaka odaju veličinu i izgled podzemnih prostora. Na potpuni nacrt jedni speleolozi čekaju druge i tako već desetljećima. Nekima je to dosadilo i krenuli su otpočetka. Kate i ja uskočili smo u taj mjerni vlak i spojili ugodno s korisnim. Ugodno je u toplim ronilačkim odijelima prolaziti kilometre polupotopljenih špiljskih kanala a korisnost nastalog nacrta nije ni potrebno naglašavati.

 

Ovaj put ekipa je mala. Kate, Vjetar i ja. I nekih osobitih priča o ovom vikendu nema. Okolina nam nameće lagani ritam i držimo ga se sljedeća dva dana uživajući u nadzemlju i podzemlju. Za nama ostaje 700 metara nacrtanih kanala i nešto fotografija koje svjedoče o ugodnom i korisnom.

 

Panjkov ponor 1

 

Panjkov ponor 2

 

Panjkov ponor 3

 

Panjkov ponor 5

 

Panjkov ponor 6

 

Panjkov ponor 8

 

Panjkov ponor 9

 

Panjkov ponor 11

 

Panjkov ponor 13

 

Panjkov ponor 14

 

Panjkov ponor 17

 

Panjkov ponor 18

 

Panjkov ponor 19

 

Panjkov ponor 20

 

Panjkov ponor 23

 

Panjkov ponor 24

 

Panjkov ponor 26

 

Panjkov ponor 27

 

Panjkov ponor 29

 

Panjkov ponor 30

 

Panjkov ponor 33

 

Panjkov ponor 35

 

Panjkov ponor 37

 

Panjkov ponor 38

 

Tekst: Marin Glušević

Fotografije: Marin Glušević i Katja Milišić - Kate