Uspješan 1. MosFF

PDFIspis

MosFFmalaSinoć je na livadi na Ljuvaču povodom Svjetskog dana zaštite okoliša i Dana zaštite planinske prirode u RH održan 1. Mosor Film Festival. Tijekom revijalne festivalske večeri brojni su ljubitelji filma i planina imali prigodu pogledati 16 filmova na temu planinarenja, alpinizma, speleologije, visokogorstva, canyoninga i zaštite prirode, autora iz Hrvatske i inozemstva. 

Posjeta dijela autora Festivalu bila je savršena prigoda da se međusobno razmijene iskustva i usavrše tehnike snimanja, režije i montaže te smo mišljenja kako su ovakvi susreti prijeko potrebni za budućnost planinarskog filma. Festival je također poslužio i kao poticaj da se montiraju video materijali koji nerijetko i godinama stoje u "ormarima" čekajući neka bolja vremena. Tako smo imali prigodu vidjeti filmske uradke koji su snimljeni prije nekoliko godina, ali su montirani tek u zadnja dva-tri mjeseca kako bi, na naše veliko zadovoljstvo, pristigli na MosFF.

 

MosFF06

 

MosFF07

 

MosFF01

 

Festival su posjetili i naši dragi prijatelji iz Kreševa (BiH), organizatori Festivala outdoor filma i fotografije 3fok koji se ove godine održava od 31.07. do 03.08. i koji su nam svojim savjetima pripomogli u uspješnoj realizaciji MosFF-a.

 

MosFF10

 

MosFF11

 

MosFF12

 

Dio posjetitelja je izabrao mogućnost noćenja u šatorima postavljenima na rubu „Green carpeta“, dio se odlučio za noćenje u planinarskom domu, dok su se neki zbog sutrašnjih obveza iste večeri spustili prema Sitnu. Ali karimati i dekice su zauzeli svoje mjesto pred filmskim platnom čekajući noć i početak programa.

 

MosFF02

 

MosFF03

 

MosFF04

 

A atmosfera koja je sinoć vladala pod zvjezdanim nebom Mosora, uz kokice i piće u ruci, ohrabruje da sljedeći MosFF bude još kvalitetniji. Pozitivni komentari i savjeti te izvrsna posjećenost stavljaju pred nas obavezu da Festival učinimo tradicionalnim mjestom okupljanja autora filmova koji promoviraju ljepote planina i važnost očuvanja krhke ravnoteže njihova ekosustava, te zaljubljenika u prirodu i planine.

 

MosFF05

 

MosFF08

 

MosFF09

 

Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pripomogli uspjehu Festivala, autorima, posjetiteljima, „šerpama“ koji su se nesebično ponudili da iz Sitna iznesu sav potreban i težak materijal za provedbu MosFF-a, postavljačima platna, pekačicama kokica...

 

Snimajte, montirajte i šaljite nam svoje filmove za novi MosFF u lipnju 2015.

 

Slika govori više od tisuću riječi, a film više od tisuću slika!

 

Tekst: Denis Vranješ

Fotografije: Predrag Kurtović, Željka Radenović i Sanja Marinov