Izlet na Velebit, 14-15.06.2014.

PDFIspis

Velebit08Pozivamo Vas da nam se za vikend 14-15. lipnja 2014. pridružite na izletu Prirodoslovne sekcije na našu najljepšu planinu, s usponima na Budakovo brdo (1317 m), Visibabu (1160 m) i Ljubičko brdo (1320 m).

 

 

 

Dinamički plan izleta:

 

subota, 14. lipnja 2014.

                                                    

06:45 okupljanje na autobusnoj postaji u Sukoišanskoj ulici

07:00 polazak autobusom prema Gospiću i Baškim Oštarijama

 

11:30 dolazak na Dabarsku kosu (943 m)

 

Na potezu od Bačić kuka pa do Ljubičkog brda nad Oštarijama ističe se kao nigdje drugdje pravilan niz vapnenačkih kukova u dužini od gotovo 10 km izranjajući iz zelenog okoliša dabarskih šuma i travnatih dolaca, usporedo s jadranskom obalom. Uzduž njihova sjeveroistočnog podnožja nalazi se niz prostranih krških depresija, među kojima su tri najmarkantnije poznate pod imenom dabri (Crni, Ravni i Došen dabar); četvrta je Bačić duliba, a peta Crna duliba. Dabar je stari slavenski naziv za duboku šumsku dolinu.

 

Velebit05

 

11:45 silazak do planinarskog doma  Ravni dabar (723 m)

 

12:15 dolazak na Ravni dabar, smještaj u planinarskom domu, marenda

 

Ravni dabar je prostrana krška udolina ravnog dna nalik gotovo pravilnoj zdjeli. Okružena je kamenitim kukovima Butinovače, Visibabe i Čelinca. Od nekadašnjeg sela ostala je sačuvana samo školska zgrada koja je preuređena u planinarski dom. Dom je vodom opskrbljen iz cisterne, u prizemlju su blagovaonica, sanitarije i kuhinja, a cijeli tavan je preuređen kao skupna spavaonica.

 

Velebit04

 

 

13:15 odlazak na turu Ravni Dabar – Došen dabar – Bačić duliba – Budakovo brdo

 

16:30 dolazak na Budakovo brdo (1317 m), odmor

 

Budakovo brdo je slikovit hrbat, u vršnom dijelu potpuno travnat i po tome izdaleka prepoznatljiv. Zbog svog položaja i visine pruža vidik i na primorsku i na kopnenu stranu Velebita. Na vrhu je kutija za upisnu knjigu, a metalni je žig zavaren na stupu ispod kutije (kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice). Na širem području Budakova brda nalazi se jedno od četiri poznata staništa velebitske degenije.

 

17:30 povratak stazom Budakovo brdo – Bačić kosa – Visibaba (1160 m) – Ravni dabar

 

Visibaba je neupadljiv vrh nad Ravnim dabrom koji pruža jedinstven vidik na more i otoke te na Dabarske kukove i Dabre. Vršni dio Visibabe je prostrani travnjak, a na vrhu se nalazi planinarski žig.

 

20:00 povratak na Ravni Dabar, boravak, večera i noćenje u pl. domu

 

 

nedjelja, 15. lipnja 2014.

 

 

08:00 ustajanje, doručak

 

09:00 polazak na turu Ravni Dabar - Dabarska kosa - Premužićeva staza – Medvjeđi kuk – Ljubičko brdo (1320 m) – Baške Oštarije

 

Ljubičko brdo se uzdiže poviše izvora potoka Ljubice, čemu duguje ime, zatvarajući sa sjeverne strane oštarijsko polje. Niže padine obrasle su šumom do polovine visine, a iznad je travnati pojas, dok se na sjeverozapadnom dijelu brda nalaze slikovite okomite stijene (Medvjeđi kuk, Božin kuk i Kuk od Karline plane. Vrh je travnat, a na njemu je jednostavan drveni križ. Zahvaljujući položaju, s vrha se otvara širok vidik, koji istovremeno obuhvaća vrhunce južnog Velebita, more, Liku, Dabarske kukove i oštarijsko polje.Vrh je kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice, a žig se nalazi na markantnoj stijeni 200 m prije vrha.

 

Velebit03

 

16:00 dolazak u Baške Oštarije

 

Baške Oštarije (927 m) su gorsko naselje s nekoliko zaselaka razbacanih po oštarijskom polju na razmeđu srednjeg i južnog Velebita. Naziv Oštarije podsjeća na nekadašnje gostionice (tal. osteria) na putu iz Like prema Primorju.

 

17:00 polazak autobusom prema Baškim Oštarijama i Gospiću

 

21:00 dolazak u Split

 

 

Prijave za izlet uz uplatu: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, svakog utorka i srijede od 19 do 21h

Prijevoz: autobus

Noćenje: planinarski dom “Ravni dabar”

Težina ture: K2 (kondicijski srednje-teško) – T1 (tehnički nezahtjevno)

Prehrana: prehrana je u vlastitom aranžmanu, planinarski dom je opskrbljen pićem, a na raspolaganju nam je kuhinja za pripremu hrane

Oprema: izletnička-prilagođena vremenskoj prognozi, baterijska lampa, planinarska iskaznica, hrana i piće,

Informacije: u prostorijama Društva, na tel.021/394-365

Glavni vodič: Denis Vranješ 091/957-23-79

 

Prednost kod popune autobusa imaju ranije prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta. Uplatu je potrebno izvršiti do 5 dana prije izleta. U slučaju odustajanja 5 ili manje dana prije datuma izleta, uplaćeni novac se vraća jedino uz pronađenu zamjenu.

Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Vodič zadržava pravo izmjena i dopuna u programu izleta ovisno o okolnostima.