100 žena na vrh Mosora

PDFIspis

PlakatmalaPovodom 40. godišnjice prvog uspona "100 žena na vrh Mosora" HPD Mosor oživljava ovu nekoć jednu od najvećih i najmasovnijih planinarskih manifestacija. Zahvaljujući njoj mnogi su započeli s planinarenjem i s tih uspona nose nezaboravne uspomene druženja na našem Mosoru.

 

A sve je započelo tako da je PD "Mosor" 1974. godine po uzoru na sličnu slovensku manifestaciju "100 žensk na Triglav", organizirao planinarsku akciju "100 žena na vrh Mosora", a u povodu 8. ožujka, Međunarodnog dana žena. Iako ne najviši vrh Mosora, cilj je bio Vickov stup, koji je podignut 1952. također po uzoru na sličan na Triglavu. Smješten je na vrhu koji dijeli ime planine, na samom vršnom hrbatu Mosora.

Bila je to popularna, atraktivna, nadaleko poznata manifestacija, posvećena ženama i obilježavanju Dana žena, doprinoseći popularnosti planinarenja i posjećenosti planine Mosor.

 

g.sitno-100 ž

Ovi usponi organizirani su marljivim angažiranjem članova Društva, kojih je ponekad i do 70 bilo uključeno u organizaciju akcije. Moramo istaknuti kontinuirano djelovanje naših članova Bogomira Medića, te braće Bojana i Mitje Tollazzija koji su dugo godina bili na čelu organizacijskog odbora.

 

1975.3.2.-100 ž

Do 1991. godine održano je 18 uspona, a od 1998. do 2003. još 6. Započelo je skromno s malim brojem sudionica, da bi u kasnijim usponima sudjelovalo i po tisuću pripadnica ljepšeg spola. Prema precizno vođenim podacima o svim usponima, do Vickovog stupa popele su se 10.633 sudionice, a do planinarskog doma "Umberto Girometta" oko 15.800 sudionica. Ističemo primjer naše članice Mire Buzuk-Baras, jedine planinarke koja je sudionica čak 22 od 24 do sada održana uspona žena na Mosor.

 

100 žena

Pozivamo sve planinarke da nam se u subotu 08. ožujka pridruže na Mosoru i svojom prisutnošću uveličaju ovaj dan!

 

Plakat