Markacisti u akciji

PDFIspis

Iako svako godišnje doba ima svoje ljepote ipak je za većinu planinara proljeće "fan" među godišnjim dobima. I ako nekoga u gradu hvata ona poznata proljetna malaksalost, u planini je to skroz drukčije. U proljeće planinari odmah živnu. E pa tako su proljetno živnuli i mosoraški markacisti te puni elana krenuli u obnavljanje planinarskih staza. Već par vikenda zaredom obnavljaju staze po Mosoru.

 

Ove nedjelje je obnovljena jedna od najljepših mosorskih staza, grebenska staza između Ljubljana i Vickovog stupa. Najavljeno lijepo vrijeme se obistinilo, a da na grebenu ne bude prevruće potrudila se naša dalmatinska bura. Puhala je taman toliko da nas osvježi.

 

 P4106369

 

Skupila se ekipa od 15-tak planinara i krenuli smo rano ujutro iz Sitnog Gornjeg stazom preko Perića čatrnje i Osoja do raskršća ispod Ljubljana. Na raskrsnici odmor i prvi zadatak, postavljanje novih putokaza na stup. Nela je pisala natpise na tablama, a Čota ih je postavljao dok je ostatak grupe krenuo čistiti i markirati stazu prema vrhu Ljubljan.

 

Ovo nedjeljno markiranje je bilo u pravom smislu izreke "spojiti ugodno s korisnim" jer usput markirajući po grebenu svako malo smo se divili pogledu na Split, otoke, Kamešnicu i naš Mosor. A da se to naše zastajkivanje i uživanje ne razvuče u beskonačno potrudio se naš "šef" Gricko svako malo podsjećajući nas koliko još posla imamo.

 

Nakon dolaska do raskrsnice puteva podno Vickovog stupa krenuli smo prema Šipačkoj dragi. Iako je taj dio staze jedan od najposjećenijih i dobro utabanih, na nekim mjestima markacija je bila loša pa smo obnovili i taj dio.

 

I na kraju, pomalo umorni od beskonačnog "čučni – digni se" došli smo do doma gdje nas je dočekao uvijek raspoloženi i nasmijani Špiro. Odmah su pale narudžbe za kavu, pivo, izvadila se spiza, kolači i brzo smo zaboravili umor zadovoljni zbog obavljenog posla. Već su padale ideje za iduće akcije. A posla će biti dosta pa svakoga tko želi pomoći u markiranju rado primamo. Provod je zagarantiran, a i osjećaj da nešto radiš za svoj Mosor puno znači.

 

I kad smo to sve tako lijepo uredili i markirali evo prijedloga za jednu jako lijepu kružnu turu.
Od Sitnog Gornjeg preko Osoja do Ljubljana pa grebenom prema Vickovom stupu i onda do doma preko Šipačke drage. Cijela staza je dobro markirana i očišćena.

A nakon tako dobre ture u dom na fažol i hladno pivo. Ma kud ćeš ljepše.

 

Tekst i fotografije: Sonja Nikolin