Izlet na Crnopac, 22.09.2013.

PDFIspis

Mali princ najavaPozivamo Vas da nam se u nedjelju 22. rujna o.g. pridružite na izletu u jedan od najljepših kutaka Velebita, na čudesni Crnopac!

 

 

 

 

Plan izleta:

 

nedjelja, 22.09.2013.

 

6:20 Okupljanje na Sukoišanu

6:30 Polazak posebnim autobusom        

9:00 Dolazak na prijevoj Prezid, 768m, početnu točku uspona priprema za turu i polazak na vrh

 

Crnopac je jugoistočni dio Velebita, znatno niži od ostalog dijela ali krije prekrasan i živopisan labirint stjenovitih kukova, dubokih jama, vrtača, šumskih predjela. Na sjevernom dijelu su poznate Cerovačke pećine, a pročuo se zadnjih desetak godina kad je napravljena Staza Malog princa. Među jamama ističe se Munižaba koja je 448m duboka i 1115m duga. Od kukova treba spomenuti Kitu Gaćešinu, Bili kuk

Staza polazi od ceste Obrovac-Gračac, prolazimo kraj nekoliko zanimljivih starih bunara - lokava, a već nakon 10 min. u šumi je križanje, lijevo je put za Tatekovo sklonište, a mi idemo desno težim putem  na vrh Crnopca, to je tzv. “južna staza”.

 

12:00 Vrh, pauza za fotkanje i uživanje u pogledu, marenda

 

Hrbat Crnopca dugačak je, uzak, i  potpuno ogoljen greben, a sam vrh se ne ističe ali je pogled na Liku i primorje prekrasan, a na zapadu se vidi  Sveto brdo (1753m), drugi vrh Velebita. Južno ispod planine krivuda Zrmanja i njena pritoka Kupa, koje se ubrzo ulijevaju u Novigradsko more.

 

13:00 Polazak na Tatekovu kolibu

 

Sklonište se nalazi sjeverno od vrha, do njega treba dva do tri sata hoda, staza ide kroz ljuti krš između stijena i vrtača prošaranih bukvama i spada u red naših zahtjevnijih tura iako je visinska razlika od skloništa do vrha samo 265m. Staza prolazi preko vrha Veliki Bat (1385m).  Tatekovo sklonište ili kolibu izgradila je ekipa prijatelja na čelu sa Slavkom Tomerlinom-Tatekom (istim onim koji je izgradio sklonište na Stapu) prije nekoliko godina. Malo sklonište sastavljeno od dasaka i limova nalazi se na križanju nekoliko staza, od kojih je, naravno, najzanimljivija kružna Staza Malog princa. Taj put ćemo ostaviti za drugu prigodu. U Tatekovom skloništu ima mjesta za 5-6 osoba, tu je peć i ležaj na kat.

 

16:00 Povratak do autobusa

 

Za silazak nam treba oko 2 sata markiranom stazom, to je lakši dio puta  kroz gustu bukovu šumu

 

18:00 Dolazak na Prezid, ukrcaj u bus, povratak za Split

 

 

Prijave za izlet uz uplatu:  u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, srijedom od 19 - 21 sati,

Prehrana:  u vlastitom aranžmanu (iz ruksaka)

Fizička zahtjevnost: teško

Tehnička zahtjevnost: zahtjevno

Prijevoz: autobus

Oprema:  izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi, hrana i piće, planin. iskaznica, mobitel, čeona lampa, itd.

Informacije:  - u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365

Vođa izleta: -  Ante Bigava 098/ 440-129

 

         

Prednost imaju prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta. Uplatu je potrebno izvršiti do tjedan dana prije izleta.

U slučaju odustajanja 5 i manje dana prije datuma izleta, uplaćeni novac se vraća jedino uz pronađenu zamjenu.

Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa i vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu.  Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.