Izlet na Biokovo, 08.09.2013.

PDFIspis

CulijaU nedjelju 08.09.2013. naš nas Suri vodi na Biokovo, preciznije na njegove sjeverne obronke poviše Župe, preko Čulije i vrha Sutvid do crkvice Sv. Roka, pa Vas pozivamo da nam se pridružite na izletu na najljepšu dalmatinsku planinu.

 

 

Dinamički plan izleta:

 

07:00 Polazak sa autobusne stanice u Sukoišanskoj

 

Iz Splita krećemo prema Dugopolju, zatim autoputom do Zagvozda. Od izlaza sa autoputa još 10 km lokalnom cestom do sela Župa, zaselak Roglići.

Župa je selo od oko 150 stanovnika u zabiokovskoj udolini, na istočnoj strain prijevoja Turija. Raštrkano je u 5 zaselaka: Turići, Garmazi, Takalo, Roglići i Luetići. Selo se nalazi području Parka prirode Biokovo.

 

08:30 Početak uspona iz Roglića prema skloništu Čuliji

 

Početna točka uspona je u zaseoku Roglići (400 m nadmorske visine) pored rodne kuće akademika Josipa Roglića (1906-1987), hrvatskog geografa i prirodoslovca. Akademik Roglić istraživao je geografske i geomorfološke osobine dinarskog krša, a pogotovo Biokova. Bio je jedan od utemeljitela Speleološkog društva Hrvatske, 1954. godine, i njegov prvi predsjednik. Markirana staza u početku blagim, a kasnije sve strmijim usponom vodi kroz gustu makiju i krš, da bi kasnije prešla u sve gušču i sjenovitiju šumu.

 

10:00 Dolazak na Čuliju

 

Nakon sat i pol hoda dolazimo do planinarske kuće „Akademik Josip Roglić“ na Čuliji (900 m). Kamena prizemnica sa desetak ležaja, nije opskrbljena, vode ima samo u maloj cisterni – nemojte se oslanjati na to nego ponesite dovoljno vode sa sobom.

 

10:30 Uspon na Sutvid i Svetog Roka

 

Do vrha Sutvid (1332 m) ima oko 1 sat uspona sa Čulije. To će biti najviša točka našeg uspona, a nakon toga ćemo produžiti još pola sata prema istoku, preko Luetića pojata, do crkvice Svetog Roka (1227 m). Nakon kraćeg odmora i uživanja u pogledu na zabiokovska sela, vraćamo se istim putem na Čuliju.

 

13:30 Povratak na Čuliju i ručak

 

Kod kuće na Čuliji napravit ćemo dužu pauzu za ručak i odmor prije povratka. U Župu se vraćamo drugim putem, prema zapadu preko izvora Blogova i Blogovskih staja (820 m). Nakon 2 sata hoda spustit ćemo se u najzapadniji župski zaselak – Turiće (600 m), gdje će nas čekati autobus.

 

16:30 Polazak iz Turića prema Splitu

 

Vraćamo se autobusom prema Splitu, a prije ulaska autobusa na autoput zastat ćemo na Trgu Glumaca u Zagvozdu, da bi još jednom uz kriglu piva sredili dojmove sa izleta.

 

 

Napomena:

Ovaj atraktivni izlet zahtijeva 6-7 sati hoda po kršu i strmim stazama, ukupni uspon je ~900 metara. Kondicijski slabiji planinari mogu, umjesto uspona na Sutvid i Svetog Roka, čekati i odmarati na Čuliji. Na putu nema vode, na čatrnje u napuštenim biokovskim zaseocima se u ljetnim mjesecima ne možemo osloniti. Zato obavezno ponesite, s obzirom na moguću ljetnju vrućinu, barem 4 litre vode.

 

Prijave za izlet uz uplatu: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, srijedom od 19 - 21 sati.
Oprema: Dobre cipele, odjeća primjerena vremenskoj prognozi, pl. iskaznica, mobitel.

Informacije: - u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365.

Vođa izleta – Ivica Sorić, mob. 091 5099204.

 

Prednost kod popune autobusa imaju prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta. Uplatu je potrebno izvršiti do tjedan dana prije izleta. U slučaju odustajanja 5 i manje dana prije datuma izleta, uplaćeni novac se vraća jedino uz pronađenu zamjenu.

Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.