Planinarski dom Umberto Girometta

 

dom-2023-zrak-marko-kovac

 

Na poticaj prof. Umberta Giromette HPD "Mosor" je započeo gradnju Planinarskog doma u središnjem dijelu planine Mosor kod izvora Ljuvač na nadmorskoj visini 868 metara. Kamen temeljac postavljen je 24. listopada 1929. godine, a svečano je otvoren 10. listopada 1931. godine pod imenom "Dom kraljice Marije". Okoliš doma pošumili su vrijedni planinari desecima tisuća sadnica bora. Za vrijeme 2. svjetskog rata Dom je služio kao bolnica, radionica oružja i zapovjedništvo Mosorskom partizanskom odredu. Talijanska vojska ga je zapalila i gotovo do temelja srušila. Nakon završetka 2. svjetskog rata Dom je obnovljen i dogradnjom proširen.

 

dom-arhiva-mosor


Od 26. studenog 1961. godine prema želji Mosoraša nosi naziv Planinarski dom "Umberto Girometta", a 24. studenog 1967. godine je elektrificiran. Početkom Domovinskog rata Dom je bio središte za izobrazbu kadrova Hrvatske vojske.

 

dom-2023-02

 

dom-2023-blagavaona-zana-hrkac

 

Dom je prostrana kamenom zidana jednokatnica koja u prizemlju ima kuhinju i spremu, predsoblje i blagovaonicu sa stolovima i peći na drva, hodnik, dva wc-a i dvije sobe (jedna je soba domara), a na katu hodnik, dva wc, spremu i 4 sobe u koje se može smjestiti 50-ak planinara. Opskrbljen je električnom energijom i tekućom vodom, a otvoren je vikendom (ostale dane po dogovoru). Ispred Doma je prirodna otvorena terasa na kojoj se nalazi 5 drvenih stolova sa klupama. U podnožju doma je velika prostrana livada s malim jezercem, okružena gustom borovom šumom, a par minuta od doma se nalazi mala kućica/sklonište sa kaminom.

 

dom-2023-12

 

Od planinarskog doma se mogu odraditi mnogi usponi na okolne vrhove: Vickov stup, najviši vrh Mosora Veliki Kabal, Ljubljan, vrh sv. Jure... a planinarske staze su održavane i redovito obnavljane od strane članova markacijske sekcije HPD-a Mosor.
Vlasnik planinarskog doma je HPD "Mosor", a planinare i izletnike svaki vikend dočekuje naš domar Špiro Gruica koji već gotovo 40 godina sa svojom obitelji obavlja tu dužnost te je nadaleko poznat među planinarskom zajednicom i dežurni član HPD- a Mosor.

 

dom-2023-13

 

dom-2023-14

 

 

Do planinarskog je najbrži pristup osobnim vozilom ili prigradskim autobusom na liniji br. 28 Split - Dubrava sa stajanjem u Sitnu Gornjem (za polaske pogledati web stranicu PROMET Split d.o.o.).


 Pješački pristupi do pl. doma:
* Sitno Gornje - pl. dom 00:45h
* Žrnovnica - Zagrađe - pl. dom 2:00h
* Dubrava - pl. dom 1:20h
* Kučine - Miličevića špilja - pl. dom 3:30h
* Vranjača - Vickov stup - pl. dom 5:00h

 

Kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ; 021/394-365; 091/509-9541 (Vedrana).