Na današnji dan 1929.

PDFIspis

Vranjaca1929malaNa današnji je dan 1929. za sve posjetitelje svečano otvorena špilja Vranjača. Godinu dana ranije Sekciju za istraživanje kraških pojava, današnju Speleološku sekciju, preuzima ing. Rade Mikačić i sve svoje aktivnosti usmjerava ka uređenju špilje Vranjače. Osim državnih vlasti, općine Klis, sela Kotlenice, članstva i simpatizera, upravo je on uložio najviše truda za ostvarenje tog cilja. Pod njegovim su vodstvom i nadzorom izvedeni svi radovi u špilji, a da bi posao bio što brže i kvalitetnije izveden čak se na neko vrijeme i nastanio u Kotlenicama. 

Izvedeni radovi u to vrijeme bili su pravi poduhvat. Trebalo je izraditi do dna predvorja betonske stepenice, kroz špilju provesti staze, postaviti željezna vrata, rukohvate, uvesti električno osvjetljenje, proširiti uski ulaz u drugi dio špilje, izgraditi 450 m kolne ceste do špilje i okretište za automobile Dio radove se odvijao i nakon otvorenja špilje sve do 1934. godine, a u međuvremenu je izvedeno i pošumljavanje okolice.

 

Vranjaca192901

 

Svečano otvorenje bilo je 15. prosinca 1929. godine uz nazočnost predstavnika vlasti, članova Društva, ljubitelja prirode i mještana sela Kotlenice. Pozdravni govor održao je prof. Umberto Girometta, uz prigodnu svetu misu i blagoslov don Mladena Alajbega.

 

Vranjaca192902

 

Za svoj samoprijegorni rad na uređenju špilje Vranjače, ing. Rade Mikačić odlikovan je Srebrnom značkom HPD "Mosor".

 

Tekst: Goran Gabrić

Fotografije: Arhiva HPD "Mosor"