Povijest sekcije

Foto sekcija postoji od osnutka društva i čitavo vrijeme je aktivna, naročito od 1928. godine kada je vodstvo sekcije preuzeo Ivo Gattin. Na Narodnom i Mihovilovom trgu bila su dva društvena ormarića koji su bili prepuni planinarskih fotografija. Službeni fotografi društva bili su Ivo Gattin, dr. Petar Đurković i Dragutin Stühler. Dio tih fotografija je objavljen u časopisu Hrvatski planinar.
Zajedno sa HPD Velebit iz Sušaka, foto sekcija je u kolovozu 1931. godine priredila foto-izložbu u Sušaku. U rujnu iste godine izložba je prenesena u Split, gdje su je posjetitelji mogli razgledati u salonu Galić. Planinarske motive izlagali su: I. Mateljan, I. Gattin, dr. U. Stanger, prof. U. Girometta, J. Novaković, M. Petrošić, A. Morpurgo i dr. P. Đurković. Sušačke i splitske novine pohvalno su pisale o izložbi. Nažalost, većina fotografija, poneke umjetničke vrijednosti, nisu sačuvane.

dom-na-zavizanu-sj

 

Fotografski aparati uvijek su bili nerazdvojni pratitelji planinarskih izleta. Aktivno djelovanje sekcije nastavlja se 1954. godine kada prof. Juraj Golubić postaje pročelnik. Aktivnost zatim popušta da bi od 1957. godine pročelnik Petar Raljević organizirao više fotografskih tečajeva. Društveni izlog je ažuriran slikama iz planina, izrađene su brojne fotografije i priređeno je nekoliko foto izložbi.
U idućim godinama izmjenjivale su se brojne generacije snimatelja, pa je foto arhiva postala bogatija za mnoge snimke. Zadaća popularizacije planinarstva i prikaza planinarske aktivnosti bila je ostvarena kroz učestalo izlaganje fotografija sa planinarskih izleta, istraživanja špilja, alpinističkih uspona, skijaških natjecanja i sl. u društvenom izlogu. Kasniji pročelnici sekcije Miljenko Kriška, Mirko Ceglec, Alojz Tušek, Ivo Kaštelančić, Davor Urlić i ostali, jednako uspješno snimali su aktivnost društva i pripremili brojne fotografije za izložbe povodom proslava obljetnica Društva.

 

drazan_mimica

 

Razvojem tehnike snimanja napredovalo se i na tom planu, pa je na mosoraškoj alpinističkoj ekspediciji Spitzbergen ´73 Ivo Kaštelančić snimao s filmskom kamerom, što je prikazano i na televiziji. Na alpinističkoj ekspediciji Hindukush ´75 Stipe Božić je snimao također filmskom kamerom, a sve naše i njegove iduće ekspedicije ostale su zapisane na filmskoj vrpci u čemu je postigao zapažen uspjeh. Nastupao je i na filmskim festivalima osvajajući nagrade i održao brojna predavanja uz dijapozitive i filmove.

 

marin_glusevic_tajanstveno_

 

Društvena akcija "100 žena na vrh Mosora" snimljena je također na filmsku vrpcu. Speleolozi su izradili brojne fotografije kraškog podzemlja i snimali kamerom svoje akcije. Povremeno mosoraške fotografije izlaze i u časopisu "Hrvatski planinar".
Nastavlja se kontinuirana aktivnost izlaganja planinarskih fotografija u društvenom izlogu, u frekventnoj Marmontovoj ulici, pred kojim zastaju prolaznici oduševljeni prikazanim fotografijama.
Prilikom obilježavanja nekoliko zadnjih obljetnica HPD "Mosor" Foto sekcija je priredila foto izložbe sa povijesnim trenucima iz života i rada Društva.
U novim društvenim prostorijama u Sinovčićevoj 2, u velikoj prostoriji, uređeni su zidni panoi za izlaganje fotografija. Do sada je održano više desetaka foto izložbi, prije svega članova HPD "Mosor", za koje možemo reći da sve više druguju sa foto aparatima prilikom boravka u planinama. Također u novim prostorijama imamo društveni izlog kojega krase fotografije sa naših izleta.
Posljednjih 10-tak godina godina Foto sekcija HPD "Mosor" organizira natječaj za najbolje fotografije sa planinarskom tematikom, a koje dostavljaju autori planinari iz čitave Hrvatske. Najuspješniji autori, zahvaljujući sponzorima dobiju i vrijedne nagrade. Izložba se postavlja u galeriji Foto kluba Split, koju tom prilikom posjeti na tisuće građana Splita. Za ovu već tradicionalnu izložbu najzaslužnije su Dragana Oreb i pročelnica Foto sekcije Sonja Nikolin Weindinger.

G.G.