Povijest odsjeka

PDFIspis

Razvoj športskog penjanja u okviru društva započeo je 1984. godine kada članovi Alpinističkog odsjeka Ivica Matković i Ivica Piljić počinju sustavno uređivati južnu stijenu Marjana, koja je već otprije splitskim alpinistima služila kao vježbalište. Sve više članova, umjesto klasičnog alpinizma, bavi se športskim penjanjem, ali i dalje svi zajedno djeluju u okviru Alpinističkog odsjeka. Godine 1986. na Marjanu mosoraši organiziraju natjecanje u športskom penjanju (prvo u državi i četvrto u svijetu), a iduće godine i drugo. Ivica Matković nastupa 1987. godine na svjetskom prvenstvu u Grenoblu. Slijede nastupi športskih penjača u Golubinjaku kod Lokava 1989. godine i Domu športova u Zagrebu, gdje Ivica Matković zauzima 2. mjesto, Ivica Franceschi 7. mjesto, a Tatjana Lovašić 4. mjesto u ženskoj konkurenciji.

 

penjanje_matan

 

Nastupilo je još mosoraša, a sudio je naš član Hrvoje Kamenjarin. Ivica Matković i Ivica Franceschi dokazuju svoje penjačke sposobnosti u Verdonu u Francuskoj ispenjavši teške uspone. Ivica Piljić sudi kao međunarodni sudac CEC UIAA i predsjednik sudačkog žirija na nizu natjecanja. Svoju izuzetnu međunarodnu aktivnost u športskom penjanju, okrunio je kasnije izborom na dužnost predsjednika Športsko penjačke Komisije CEC UIAA i tako postaje prvi hrvatski planinar član Vijeća UIAA. Također obavlja dužnost predsjednika Hrvatskog planinarskog saveza od 1995. do 1999. godine. Neslaganje pojedinaca, zatim suprotnosti alpinističkog i športskog penjanja u okviru Alpinističkog odsjeka, doprinose 1992. godine odvajanju većeg dijela športskih penjača iz matičnog društva i osnivanju Športsko-penjačkog kluba Marulianus.

 

penjanje_boci

 

U društvu aktivnost opada, ali se odvija i dalje. Mosoraši nastupaju na prvenstvu Hrvatske u Zagrebu, na kupu Hrvatske u Ogulinu, itd. Zbog pravila Komisije za športsko penjanje HPS, bolje mogućnosti financiranja, te razdvajanja sa alpinistima, športski penjači u HPD Mosor utemeljuju 28. travnja 1998. godine Športsko penjački odsjek (ŠPO).
Nastavljaju se uspjesi naših športskih penjača. Prvakinja Hrvatske u športskom penjanju je naša članica Sandra Bakulić, a među najboljima su Ivan Lisica i Toni Zlodre. U međuvremenu odustaje se od ulaganja u manje uvjetnu dvoranu na Škrapama, jer je dobijen novi prostor na Mertojaku i pretvoren u prikladno opremljenu boulder dvoranu u kojoj se odvijaju u natjecanja za kup i boulder prvenstvo Hrvatske. Organiziraju se športsko penjačke škole i stasaju nove generacije športskih penjača. Naša članovi u samom su vrhu športskog penjanja u Hrvatskoj, u kupu, boulderu, u brzinskom i težinskom penjanju. Među djevojkama najviše se ističe prvakinja Tamara Zulim, zatim Maja Lozić i Maja Božić, a medu muškima prvak Luka Kivela i Boris Zokić.

 

penjanje_maja4


Prvi pročelnik Športsko-penjačkog odsjeka je Joško Božić, zatim Toni Zlodre, pa Gorana Jelić, te Slaven Vrućinić.


G.G.