Mala planinarska škola na Velebitu

PDFIspis

mala-skola-285x300U periodu od 25. lipnja do 01. srpnja ove godine na Alanu na Velebitu je u organizaciji Hrvatskog planinarskog saveza održana Mala velebitska planinarska škola u kojoj su sudjelovali mladi planinari u dobi do 12 godina iz 14 planinarskih društava iz svih krajeva Hrvatske, a među njima i naše dvije mlade članice Marieta Rumora i Dora Tolić, te članovi dva planinarska društva iz Brežica i Domžala u Sloveniji.

 

Voditelj je škole bio Ivan Hapač, a predavači, asistenti i vodiči Alan Čaplar, Jana Mijailović, Ivan Zovko, Darko Berljak, pripadnici HGSS-a Stanica Gospić i djelatnici NP Sjeverni Velebit.Mladi su planinari tijekom školovanja naučili podosta o pravilima kretanja planinarskim putovima, o planinarskoj opremi, korištenju zemljovida i kompasa, planiranju izleta, planinarskoj etici, planinarskim objektima, meteorologiji, povijesti hrvatskog planinarstva i još mnogo čemu korisnom za ugodno i svrsishodno planinarenje.

 

Mala_velebitska_skola 

 

Bili su u mogućnosti penjati se u stijeni, vježbati pružanje prve pomoći i orijentaciju u prirodi, izraditi improvizirani bivak i poput pravih vodiča svoje vršnjake voditi planinom, sve naravno uz nadzor iskusnih instruktora. Ne sumnjamo da svi polaznici nose pregršt lijepih uspomena iz Male velebitske planinarske škole, te se nadamo da je ovo samo početak jedne prekrasne tradicije i da ćemo i sljedeće godine u školi imati naše mlade Mosoraške snage.

 

Tekst: Denis Vranješ

Fotografija: Boris Tolić