Povijest sekcije

Već 09. prosinca 1925. godine priređen je prvi izlet na greben planine Kozjak iznad sedam Kaštela, a kojem je prethodilo predavanje prof. Umberta Giromette o planinarstvu, opremi planinara i Kozjaku. Prva višednevna ekskurzija na Mosor izvedena je 27. 28. i 29. prosinca 1925. godine kada se prokrstario veći dio ove planine, a učesnicima je zasigurno dobro došlo predavanje koje je prije toga održao prof. Umberto Girometta o geologiji, morfologiji, te flori i fauni Mosora.

Najaktivnija i najvažnija bila je izletna sekcija kojoj je pročelnik bio prof. Umberto Girometta. Gotovo nije bilo sastanka na kojem on ne bi održao poneko predavanje planinarskog ili znanstvenog karaktera, ili izleta kome on nije bio organizator ili vođa.

 

IMG_0028

 

Priređen je veliki broj izleta većinom jednodnevnih, a bilo je i višednevnih, kada se posjećivao Velebit, zatim nešto udaljenije bosansko-hercegovačke planine, te slovenske Alpe. Kozjak i Mosor posjećivali su se gotovo svakog tjedna u manjim ili većim grupama, kada su to vremenske prilike dopuštale.

Osim Kozjaka i Mosora posjećeni su Omiška Dinara, Svilaja, Vidova gora, Biokovo, Sv. Ilija na Pelješcu, Orjen, Dinara, Velebit, Risnjak, Kamešnica, Troglav, Šator, Vranica, Vitorog, Cincar, Bjelašnica, Treskavica, Prenj, Čvrsnica, Jahorina, Vlašić, Golija, Čabulja, Durmitor. Članovi HPD Mosor su više puta, ne samo u manjim, nego i u većim grupama posjetili slovenske Alpe.

Bile su to prilike kada se stjecalo novo planinarsko iskustvo, upoznavalo nove planinarske predjele, družilo i susretalo s drugim planinarima, te promicalo planinarstvo Splita, Dalmacije i Hrvatske. Poslije održanih izleta podnosila su se izvješća i isticali nedostaci koje je trebalo ukloniti. To je bio način rada duži niz godina i svako jače kršenje osnovnih planinarskih pravila podvrgavalo se oštroj kritici, a što je doprinosilo jačanju stege u društvu i ona je u to vrijeme bila zaista na zavidnoj visini.


Ova sekcija je odigrala jednu od najvažnijih uloga u aktivnosti HPD Mosor, bez obzira na mijenjanje svog naziva tijekom djelovanja (Izletna sekcija, Sekcija za ture i pohode, Izletnička sekcija ili Planinarska sekcija). Izletnička sekcija uvijek je bila rasadnik planinarskih kadrova u kojoj su započinjale planinarsku aktivnost i stjecale iskustvo generacije planinara HPD Mosor.

Sve značajnije akcije društva kao što su učešća na planinarskim sletovima, skupovima, logorovanjima, pošumljavanjima, radnim akcijama na planinarskim objektima i ostalim manifestacijama, odvijala su se u organizaciji ili u nazočnosti članova izletničke sekcije. Ovaj najpopularniji oblik planinarske aktivnosti u društvu omogućavao je posjećivanje i upoznavanje planina Hrvatske i inozemstva, ne samo mosorašima, već i članovima drugih društava i građanima Splita.


Izleti koji se prireduju zanimljivi su i prihvatljivi za sve planinare, od onih manje vještih do onih najspretnijih i od onih najmlađih do onih u poznim godinama. Na svojim akcijama su članovi društva dostojno prezentirali ime HPD Mosor i grad Split, upoznavajuci prirodne ljepote, ljude i običaje, te stjecali iskustvo za daljnje akcije i pothvate.

Zaista bi nas predaleko odvelo nabrajanje svih planina i mjesta koje su mosoraši posjetili u okviru svojih izleta, tura i pohoda. Teško bi bilo pronaći neki vrh i planinu na koju još nije stupila mosoraška gojzerica. Tom prilikom snimljene su brojne fotografije, dijapozitivi i filmovi, uz pomoć kojih su održavana predavanja za članove društva i građane, popularizirajući planinarstvo.

Članovi planinarske sekcije su najaktivniji i najbrojniji nositelji druženja u prostorijama društva, stvarajući opušteni planinarski ugođaj. U posljednjih nekoliko godina organizira se prednovogodišnji domjenak na kojem se skromno proslavi završetak aktivnosti u tekućoj godini. Druženjem na izletima u prirodi i planinama, te ostalim aktivnostima u društvu upoznaju se članovi, razmjenjuju iskustva i sklapaju nova prijateljstva.

Već više godina organiziraju se redovito opće planinarske škole prema programu školovanja Hrvatskog planinarskog saveza, gdje brojni planinari (mlađi i stariji) steknu osnovno znanje i iskustvo potrebito za sigurno planinarenje.


Nositelji izletničke aktivnosti ili pročelnici planinarske (izletničke) sekcije bili su Andrija Frank, Božo Rnjak, Andrija Aglić, Dalibor Božulić, Zoran Kovač, Ico Ninčević, Vilejka Matošić, Ivica Mandić, Željko Uvodić, Ivo Baras, Željko Balov, Hrvoje Dujmić, Ivica Sorić, Goran Beus i ostali vrijedni organizatori izleta, tura i pohoda.

 

Goran Gabrić