Predavanje o Girometti

PDFIspis

UglesicmalaProšle je srijede 13.06.2012. u Muzeju grada Splita ugledni splitski neuropsihijatar dr. Borben Uglešić održao iznimno zanimljivo i dobro posjećeno predavanje o svom prijeratnom planinarenju s naglaskom na izlete iz 30-ih godina prošlog stoljeća s pok. profesorom Umbertom Giromettom koji je udario zdrave temelje razvoju našeg "Mosora" i općenito planinarstva u Splitu.

 

Podsjetio je sve nazočne na važnost i utjecaj prof. Giromette tih prvih godina postojanja našeg Društva, na njegova brojna djela vezana posebice uz istraživanje krša srednje Dalmacije i na pokretanje brojnih aktivnosti unutar "Mosora". Dr. Uglešić se prisjetio i tadašnjih izleta s prof. Giromettom na Mosor, kad se autobusom išlo samo do Srinjina. Isto tako i izleta na Kozjak, kad se sinjskom "Rerom" išlo do Klisa, pa po grebenu na Kozjak. Ali i izleta na Vidovu goru, na duhovite zgode sa skijanja na Kurtegića dolcu, gdje je naš "Mosor" nekad imao svoje planinarske kuće.

 

 

Uglesic01

 

Živo prepričavajući svoje doživljaje s navedenih izleta i nazočni su mogli bar na tren osjetiti taj dah minulih vremena i oduševljenje tadašnjeg gimnazijalca planinama, druženjem i prof. Giromettom, tim zanesenim prirodoslovcem, speleologom, fotografom i pedagogom.

 

Nadamo se da će u nadolazećim godina i grad Split valorizirati utjecaj prof. Giromette kao osnivača nekih od najdugovječnijih udruga u Splitu, poput našeg "Mosora" i Foto-kluba "Split", te osnivača Prirodoslovnog muzeja, Zoološkog vrta, Akvarija... 

 

Prof. Umberto Girometta je svojim utjecajem na razvoj grada neizbrisivo zadužio svoj voljeni Split i bez sumnje zaslužuje ulicu čime bi i ostali naši sugrađani mogli spoznati veličinu djela tog doajena splitskog planinarstva.

 

Tekst i fotografije: Denis Vranješ