Snižnica

PDFIspis

SniznicamalaJedna od zasigurno najzanimljivijih pojava u našem kršu su jame ledenice i sniježnice, u kojima se zbog položaja i oblika, te razmjerno velike nadmorske visine nerijetko tijekom cijele godine zadržavaju veće ili manje količine leda i snijega.

 

 

 

Sniznica01

 

Takve speleološke objekte nalazimo diljem dalmatinskih planina, pa tako i na našem Mosoru imamo i jamu Ledenicu i jamu Snižnicu, u kojima tijekom ljetnih mjeseci temperaturna razlika između otvora jame i dna zna biti čak do 20°C.

 

Sniznica02

 

Ova se potonja jama nalazi nešto istočnije od Ljubljana, na sjevernim padinama planine i u neposrednoj blizini najdublje mosorske jame Javorska II (-216 m). Dubina joj je -72 m, a snijeg se nakuplja na dubini od nekih 35 m, jer su donji dijelovi jame visokim kaminima zaštićeni od padalina.

 

Sniznica04

 

Iz ove su jame, kao iz svih sličnih, seljaci i pastiri za vrijeme suša i tijekom ljetnih vrućina na površinu uz pomoć improviziranih drvenih ljestvi iznosili led i snijeg koji bi topili na suncu. Nažalost, često se i stradavalo u tim spuštanjima u jame. A u srednjem je vijeku uz našu obalu čak cvala i trgovina ledom koji bi odvažni seljaci vadaili iz jama i prodavali gostioničarima i trgovcima, o čemu postoje brojni zapisi u dubrovačkim arhivima.

 

Sniznica03

 

Danas se u ovu jamu spuštaju samo speleolozi i to ne da bi snijeg vadili na površinu, već da bi među ostalim aktivnostima u ljetnim mjesecima napravili i pravog mosorskog Snjegovića!

 

Tekst: Denis Vranješ

Fotografije: Denis Vranješ i Daniel Krstulović - Opara