Tulove grede i kanjon Krupe (Park prirode Velebit) - 27.-28.07.2024.

PDFIspis

 tulove 01

 

Pozivamo Vas na dvodnevni izlet na južne padine planine Velebit. Ovaj dvodnevni izlet sastoji se od dva jednodnevna izleta uz noćenje u šatoru na području Tulovih greda.

Prvi dan ćemo napraviti kružnu turu na području Tulovih greda uz uspon na vrh Tula. Nakon izleta uzimamo opremu za noćenje u planini te podižemo šatore uz večernje druženje. Ranojutarnjim buđenjem spremamo opremu te autima se spuštamo do kanjona rijeke Krupe.
Drugi dan planinarimo kružnom stazom kanjonom rijeke Krupe.
Povratak kući u večernjim satima.

 

Dinamički opis izleta:
Dan 1 – K1-T2 (8 km / +400 m / -400 m)
06:00 Polazak iz Splita
U vlastitoj organizaciji, polazak iz Splita u dogovoru s vozačima osobnih vozila kojim se putuje.
09:00 Tulove grede, Majstorska cesta (burobran)
Početak planinarenja je predviđen u 9 sati ujutro, što znači da treba doći barem 15-ak minuta ranije na mjesto sastanka gdje će se parkirati auti, odnosno počet planinariti. Počinjemo planinariti kružnom rutom u smjeru Dolca pod Tulama, gdje je predviđeno noćenje u šatorima ili sličnoj
opremi za noćenje u planini.
09:30 Dolac pod Tulama
Nakon pauze u jednom od najljepših planinskih dolaca krećemo se uspinjati prema vršnom području Tulovih greda, prolazeći jedan dio van markiranih staza, odnosno po bespuću Tulovih greda. Dolaskom u vršni dio radimo novu kratku pauzu prije uspona na vrh Tulovih greda.
12:30 vrh Tulovih greda
Na vrh idemo stazom kojom povremeno treba koristiti ruke, odnosno tehnički najzahtjevniji dio izleta gdje se nalazi nekoliko sajla i klinova koje olakšavaju prolazak kroz stjenoviti dio ovog predivnog planinskog područja.
Povratak s vrha ide istom stazom kao što je uspon do nekadašnjeg skloništa koje je služilo hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.
14:30 Sklonište, Tulove grede
Nakon pauze za ručak, koja će biti u vršnom dijelu Tulovih greda silazimo prema počivalištu slavnog filmskog lika Winnetou, odakle se vraćamo natrag prema automobilima gdje se nalazi oprema za noćenje u planini.
16:00 Burobran, Tulove grede
Najzahtjevniji dio izleta započinje u poslijepodnevnim satima, kada uzimamo osobnu opremu za noćenje u planini, te hranu i ostale potrepštine prema osobnim željama i potrebama. Večera je u
vlastitom aranžmanu, a noćenje je predviđeno prije ponoći zbog ranog ustajanja i planova za nedjelju.

 

Dan 2 – K2-T2 (12 km / +400 m / -400 m)
Sami ćete odrediti vrijeme buđenja, ovisno o vlastitim željama i ritualima ujutro. Doručak je u vlastitom aranžmanu uz jedan od najljepših pogleda na svijetu. Tulove grede iz Dolca pod Tulama.
8:30 Polazak prema osobnim vozilima
Napuštanje mjesta noćenja u planini u smjeru osobnih vozila. Mjesto noćenja ostavljamo u prvobitnom stanju, te dolaskom do osobnih vozila krećemo nizbrdo prema kanjonu rijeke Krupe.
10:30 Planinarska tura kanjonom Krupe
Planinarska tura kreće iz Golubića u blizini Kudinog mosta s parkirališta gdje ostavljamo osobna vozila.
Prvo planinarimo iznad kanjona Krupe u smjeru ušća Krupe u Zrmanju uz prekrasan pogled na kanjone spomenutih rijeka.
12:30 Visoki buk, Zrmanja
Prvu veću pauzu radimo u blizini Visokog slapa rijeke Zrmanje. Nakon pauze za ručak nastavljamoplaninarenje kroz kanjon Krupe uz desnu obalu spomenute rijeke. Dolaskom do središnjeg dijela toka rijeke Krupe prelazimo preko rijeke Krupe na lijevu obalu. Prelazak rijeke je preporučen na način da se skine obuća ili uz bez skidanja obuće što znači da ćete smočiti cipele u potpunosti pošto je dubina rijeke na tom dijelu malo ispod koljena. Povratak na desnu obalu Krupe ćemo odraditi preko fenomenalnog Kudinog mosta pokraj kojeg radimo drugu veću pauzu koja uključuje kupanje u spomenutoj rijeci.
15:30 Kudin most
Nakon velike pauze kraj čuvenog mosta nastavljamo planinarenje prema ušću riječice Krnjeze u Krupu, odakle se penjemo van kanjona Krupe prema vlastitim vozilima. Ovaj dio planinarske ture
uključuje prelazak preko planinarskog osiguranog puta koji se u medijima zna spominjati kao mikro-ferata Krupa. Nije potrebna oprema za feratu, jer se spomenuti dio može proći koristeći
snagu uma ali također ruku i nogu. Ovaj dio nije obavezan za sve sudionike, jer se može od Kudinog mosta kraćim i lakšim putem vratiti do osobnih vozila. Ovaj dio izleta će glavni vodič izleta odlučiti o provedbi obzirom na raspoloženje sudionika izleta, te realiziranog vremena u odnosu na planirano vrijeme izleta.
18:15 Polazak automobilima za Split.
Dolaskom do osobnih vozila, sudionici izleta se vraćaju prema Splitu u vlastitom aranžmanu i potrebama.
Predviđen dolazak u Split je oko 21 sat.

 

 

Važne informacije:
Prijave za izlet vrše se preko telefonskog broja glavnog vodiča izleta ili e-mail Društva:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript zbog toga što prostorije Društva ne rade u ovom periodu zbog ljetne pauze rada prostorija HPD Mosor.
Dodatne informacije: Poruke i poziv glavnom vodiču izleta, Marko Kovač (095 900 8909).
Kapacitet izleta: Obzirom da se ide vlastitim vozilima, nema ograničenja broja sudionika za ovaj izlet.
Planinarska oprema: Dobre planinarske cipele, odjeća primjerena vremenskoj prognozi (ljetna vrućina, većinom nema hladovine na turi), hrana i piće iz ruksaka tijekom izleta, mobitel i ostala uobičajena planinarska oprema za dva jednodnevna društvena izleta.
Oprema za kampiranje: Ovaj izlet uključuje spavanje u šatorima, što podrazumijeva da svaki sudionik izleta osigura sebi vreću za spavanje, podlogu za vreću (karimat i sl.), te šator u kojem će prenoćiti. Oprema za kampiranje će biti u vlastitim vozilima koje ćemo uzeti na kraju prvog dana te
planinariti 20-30 minuta do mjesta za noćenje u planini koje ćemo obići u sklopu prvog dana planinarenja. Uzmite u obzir da svu opremu treba nositi na leđima ili u rukama pa razmišljajte minimalistički uključujući hranu i piće koje ćete konzumirati navečer i ujutro.
Glavni vodiči: Marko Kovač (095/900-8909)
Prijevoz: Vlastiti prijevoz osobnim vozilima
Prehrana: Svi obroci su u vlastitom aranžmanu. Ukoliko nedjeljom ujutro radi dućan u Obrovcu, postoji mogućnost opskrbe hranom i pićem za drugi dan planinarenja.
Odgovornost: Svi sudionici izleta borave na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa svih vodiča izleta. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu. Izlet ima neobavezne dijelove koji su tehnički zahtjevnog obilježja jer se koriste ruke i
noge pri prelasku stjenovitog područja. Vodič zadržava pravo izmjena i dopuna u programu izleta ovisno o okolnostima prije i tijekom izleta.
Cijena izleta: 7 €
Cijena izleta uključuje organizaciju izleta, te troškove prijevoza vodiča izleta i simboličnu donaciju društvu HPD Mosor. Cijena ne uključuje troškove prijevoza, niti jela i pića što je u vlastitom aranžmanu, odnosno izboru. Noćenje u planini se ne plaća jer se spava u vlastitim šatorima van službenog kampa (nema sanitarnog čvora). Službeno se noćenje u planini vodi kao bivakiranje, a ne kampiranje.
Uplata izleta se vrši prvi dan na izletu glavnom vodiču u točnom iznosu u gotovini.

 

 

Kondicijska zahtjevnost:
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

 

Tehnička zahtjevnost:
T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)