Prenjanje od Bijele do Bijele - Prenj (BiH) - 07.07.2024.

PDFIspis

prenjanje-do-bijele-prenj

 

Zadoljstvo nam je pozvati vas u nedjelju dana 07.07.2024. godine na izlet na najljepšu, najatraktivniju i najsuroviju planinu u Bosni i Hercegovini, planinu Prenj, na jedinstvenu i izazovnu turu kojom u jednom dahu prolazite preko „Bosanske himalaje“, iz Mostarske bijele u Konjičku bijelu.


Dinamički plan izleta


02:50 okupljanje sudionika na parkingu u Šibenskoj ulici u Split.


03:00 polazak iz Šibenske ulice prema Mostarskoj bijeloj.


06:00 dolazak u Mostarsku bijelu (87 m/nv). U slučaju da se ide osobnim automobilima na navedenom mjestu svi sudionici moraju biti do 06:00 sati, kada se kreće s planiranom turom.


10:00 dolazak na planinarsko sklonište Barni do i kratka pauza.


13:00 očekivani dolazak na vrh Lupoglav (2102 m/nv). Sa ovog atraktivnog prenjskog vrha otvaraju se neometani vidici na sve prenjske 2000-tisućnjake.


13:30 polazak prema planinskoj dolini Tisovica.


16.30 dolazak na Tisovicu, odakle se preko planinarske kuće Vrutka nastavlja prema planinarskoj kući Jezerce i istoimenom izvoru vode.


18:30 dolazak u kultnu planinarsku kuću Jezerce (prolazak uz istoimeni izvor vode Jezerce, gdje postoji mogućnost nadopune vode).


21:30 dolazak u Konjičku bijelu, odakle se kreće nazad za Split (u slučaju da se ne ide autobusom, već osobnim automobilima, osigurat će se transfer iz Konjičke bijele do mjesta u Mostarskoj bijeloj gdje su parkirani automobili).


Povratak u Split u kasnim večernjim satima.


NAPOMENA VAŽNO:
Napominjemo da je tura iznimno duga i teška pa zahtijeva izvrsnu tjelesnu kondiciju svih sudionika, ovo je intezivan plan uspona i spuštanja u jednom danu sa dužinom od 35 kilometara, i oko 2000 m uspona i 2000 m spusta, te je kondicijski jako zahtjevno, potrebno je biti dobro fizički pripremljen i imati iskustva u planinarenju. Preporučuje se nošenje dovoljne količine vode i hrane za cijeli dan. Sigurnost je najvažnija stoga ako se osjećate umorno ili nespremno ne preporuča se sudjelovanje na ovom izletu.


Nema predviđenih mogućnosti za B grupu.


HRANA I PIĆE:
Sudionici sami osiguravaju hranu i piće za vrijeme cijele ture.


OPREMA, ODJEĆA I OBUĆA:
Standardna planinarska oprema, odjeća i obuća prilagođena vremenskim prilikama, krema i kapa za zaštitu od sunca, čeona lampa, prva pomoć, planinarski štapovi, itd…


PRIJEVOZ:

osobni automobili ili autobus, ovisno o broju prijavljenih sudionika. (u slučaju da se ide osobnim automobilima osigurat će se nazad transfer iz Konjičke bijele do Mostarske bijele, a o cijeni transfera sudionici će biti naknadno obavješteni budući da ista ovisi o broju prijavljenih sudionika).


NAPOMENA: Obavezno ponijeti valjani osobni dokumenti zbog prelaska državne granice. Preporuka je napraviti putno osiguranje.

 

VODIĆ: Miro Kurtović, kontakt mob: 0919430601
INFORMACIJE I PRIJAVE u tajništvu društava.
Kondicijska zahtjevnost K4 vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m), T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje).


Na izletu mogu prisustvovati samo članovi s plaćenom članarinom za tekuću godinu. Svi sudionici izleta sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su poštivati planinarsku etiku i pridržavati se uputa vodiča.


Prijavom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupaju na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodića, te se otklanjaju svaka odgovornosti organizatora i/ili vodiča od, eventualnih, bilo kakvih neželjenih posljedica.


Zabranjeno je uznemiravanje životinja, branje cvijeća i drugih biljaka, te bacanje otpada po okolišu.


Vodič ima pravo izmjene rute i satnice sukladno uvjetima na terenu.

 


Kondicijska zahtjevnost:
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)


Tehnička zahtjevnost :
T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)

T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)