Grebenom Učke od Poklona do Plomina - 18.-19.05.2024.

PDFIspis

grebenom-ucke-od-poklona-do-plomina

 

Pozivamo vas da nam se pridružite na izletu po grebenu Učke od prijevoja Poklon 922 m/nm, preko najvišeg vrha Učke Kula 1401 m/nm pa kroz naselje na zapadnim obroncima Mala Učka prema mitsko-povijesnoj stazi Trebišća s usponom na brdo Perun 881 m/nm i naposljetku bivakiranje (šatori) kod lovačke kuće ispod vrha Brgud 907 m/nm. Predviđen je noćni obilazak novo izgrađenog planinarskog skloništa Kremenjak 847 m/nm. Drugog dana nakon doručka nastavak južnim dijelom grebena preko vrha Kremenjak 827 m/nm i Šikovac 780 m/nm do Provrtenice i najvišeg vrha južnog grebena Sisol 835 m/nm odakle preko travnatih padina slijedi spuštanje prema staroj rimskoj Fianoni – Plominu 85 m/nm i dalje do Luke Plomin 0 m/nm i zasluženom ručku prije povratka.


Južni greben Učke je jedna od ljepših planinarskih staza u Hrvatskoj, čitavim putem izmjenjuju se pogledi prema Istarskim poljima i brežuljcima na zapad a na istočnu stranu pogled seže preko Kvarnerskog zaljeva i Gorskokotarskih vrhova sve do Zavižanskih vrhova sjevernog Velebita.

 


Dinamički plan


Subota, 18.05.2024.


04:45 Okupljanje na parkiralištu u Šibenskoj ulici


05:00 Polazak prema Poklonu, Autocesta Rijeka, Grobnik, tunel Učka, Veprinac, Planinarski dom Poklon


10:00 Dolazak na prijevoj Poklon, okrijepa u domu, kava, sok, priprema za polazak


10:30 Polazak planinarskom stazom 600 Poklon-Vojak, skretanje na poučnu stazu Plas, uspon na vršni greben Učke, Kula, vidikovac, pauza , razgledavanje, posjet najvišem shoping centru u RH - PP Učka.


Nakon odmora nastavak stazom 601 do sedla ispod vrha Kula, obilazak Suhog vrha, stazom 611, najzapadnijeg grebena Učke s pogledom na Kvarnerski zaljev i otoke Cres, Krk, Gorski Kotar, Velebit ..


Kružni povratak na stazu 601 i spuštanje prema zaseoku Mala učka, nadopuna vode na izvoru, posjet OPG-u degustacija sira i vrhnja ... Nastavak stazom 690 prema napuštenom selu Trebišća, prelazak na stazu 692 i uspon na vrh Perun 881 m. Odmor i pauza u šumom obraslom vrhu mitskog Boga starih Slavena. Spuštanje istom stazom i prelazak visoravni Senožetica prema prijevoju Bodaj, mjestu za bivakiranje u krugu lovačke kuće Brgud 900 m/nm. Pripremanje šatora za bivakiranje, večera s gradela i druženje do 22:00.

 

Noćna šetnja i posjet novo izgrađenom planinarskom skloništu Kremenjak 847 m/nm.

 


Nedjelja 19.05.2024.


Ustajanje 07:00, doručak iz ruksaka 7:30, spremanje šatora i polazak na turu u 8:00 stazom 604 prema Prodolu uz dnevni posjet skloništu Kremenjak 847 m/nm. Nakon spuštanja s vrha Kremenjak preko travnatih padina skrećemo na stazu 700 i slijedi uspon na kameniti vrh Šikovac 780 m/nm odakle staza vodi do križanja sa stazom iz Brseča kod Provrtenice. Provrtenica je kamena stijena koja je prirodno oko kroz koje se pruža pogled na prostrano Čepićko polje nekad davno jezero. Dalje nastavljamo istom stazom uspon na najviši vrh južnog grebena Učke Sisol 835 m/nm odakle se pruža pogled na čitav Kvarner s otocima Krk i Cres, pa sve dalje prema vrhovima grobničkih Alpa. Nakon toga slijedi spuštanje koje je malo zahtjevnija grebenska staza, s koje su prekrasni vidici na obje strane grebena. Čitavim putem prekrasan je pogled prema Velim vratima i sjevernoj strani otoka Cresa. Staza ide peko travnatih livada s puno Kadulje. Na spuštanju prema Plominu posjetiti ćemo staro napušteno naselje Goričicu stazom 702 preko prijevoja Sitodraž. Nakon obilaska starog grada Plomina 85 m/nm spustiti ćemo se planinarskom stazom do same plominske luke, i najdužeg hrvatskog fjorda☺, potražiti staru konobu i kasnim ručkom završiti ovu dvodnevnu planinarsku turu, a prije polaska u Split koji se očekuje u kasnijim večernjim satima.

 


Težina ture: subota i nedjelja (K2-T2)
Duljina staze:
Subota: 14 km, s ukupno 800 m uspona i 800 m spuštanja, očekivano vrijeme hodanja je 5 - 6 sati.
Nedjelja: 16 km s ukupno 290 m uspona i 1170 m spuštanja, očekivano vrijeme hodanja je 6 -7 sati

Prijave za izlet: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom i srijedom od 17 do 21 sat te četvrtkom od 10 do 14 sati ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Prijevoz: autobus
Prehrana:
Subota – tijekom ture hrana iz ruksaka, Lovačka kuća Brgud - večera - spremamo večeru za sve sudionike – sudjeluju svi.
Nedjelja - doručak i tijekom ture hrana iz ruksaka, kasni ručak restoran konoba Porat plominska luka.
Potrebna oprema: izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi, baterijska lampa, naglavna lampa, šator, vreća za spavanje, planinarska iskaznica, hrana i piće, zaštita od sunca (šešir, krema), najmanje 3 l vode, nadopuna za drugi dan će biti osigurana.
Važna napomena:
Šatore i vreće, ćemo trasportirati od autobusa do mjesta gdje bivakiramo, i natrag prema autobusu. Hrana za večeru u subotu će nas čekati na mjestu za bivakiranje.
Informacije: u prostorijama društva, na tel. 021/394-365
Vodiči: Vlado Majetić (099-232-8804), Marija Blažević (098-967-4432)

 


Napomena: Prednost kod popune autobusa imaju ranije prijavljeni izletnici, sa cjelovitom uplatom izleta. Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjena i dopuna u programu izleta ovisno o okolnostima na terenu.

 


Kondicijska zahtjevnost:
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

 

Tehnička zahtjevnost :
T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)