Izlet na Pag, Rab, Goli otok i Zavratnicu - 29.05.-02.06.2024

PDFIspis

pag 1

 

Pozivamo vas da se za produženi vikend od 29. svibnja do 02. lipnja pridružite izletu kojim obilazimo mjesečevu površinu otoka Paga, čeka nas i treking do Marsa pa ćemo i zasukat nogavice po pješčanom raju - otoka Raba.


Kako nam je bilo prijašnjih godina:
By: Bruno Mosor
https://youtu.be/qNnKI6BDSXY


Dinamički plan izleta:

 


Srijeda 29.05.2024


15:30 polazak autobusom s parkirališta u Šibenskoj ulici


18:00 dolazak na Forticu te obilazak
Odmah kod Paškog mosta, na južnom rukavcu otoka, nalaze se ostaci nekadašnjeg velike utvrde. S tog se mjesta izviđao i kontrolirao promet brodova. Prema legendi, s Fortice su Pažani vidjeli kralja Belu IV., kada je, bježeći pred neprijateljem, sakrio se na njihovo područje. Forticu okružuje neobičan krajolik; oštar, potpuno gol kamenjar nalik “mjesečevom krajoliku”. S Fortice se pruža izvanredan pogled na Paški most.

 

Prvi automobil koji je prešao Paški most je legendarni Fićo čiji je vlasnik bio paški ovčar.


20:30 dolazak u mjesto Pag, smještaj

 


Četvrtak 30.05.2024

 

8:00 polazak autobusom prema Metajni i polazak na turu „Life on Mars"
Jedna od najljepših trail staza u Hrvatskoj nosi naziv „Life on Mars“.

 

Egzotično iskustvo na kamenitom paškom krajobrazu, plaže koje oduzimaju dah, (Ručica, Beritnica, Slana) moćna penjačka stijena Stogaj i trail staza dugačka 14 kilometara doživljaj je koji se ne zaboravlja. Za ljubitelje i morskog osvježenja naći će se vremena.

 

17:00 povratak u Pag, slobodno vrijeme.

 


Petak 31.05.2024

 

8:00 polazak te uspon na najviši vrh Paga– vrh Sveti Vid KT HPO, 348 m.

24.3.2024.otvorena je nova staza autora Branimira Tauzera.


Nova staza povezuje najviši vrh otoka Paga s gradom Pagom, prolazeći izuzetno zanimljivim terenom s predivnim pogledima na Velebit i Paški zaljev. Trasa dijelom prati rutu koju je prije 40 godina označio prof. Bruno Puharić.

 

Sveti Vid najviši je vrh otoka Paga, a nalazi se neposredno iznad Paškog zaljeva. Na vrhu je betonski geodetski stup i ostatak stare kapele sv. Vida, po kojoj je vrh dobio ime.

 

13:30 dolazak u Kolan te posjet sirani (priča o Paškom siru, razgledavanje proizvodnog pogona, posjet zrionici u podrumu sirane, degustacija na katu sirane uz prekrasan pogled)

 

15:30 povratak u Pag i smještaj, slobodno vrijeme za obilazak mjesta Pag.
(Paška čipka, nematerijalno kulturno dobro, svojom pojavom i ishodištem vezana je za Benediktinski samostan Sv. Margarite u Pagu).

 


Subota 01.06.2024

 

6:30 polazak autobusom za otok Rab, trajekt Žigljen - Prizna i trajekt za Rab

 

10:00 polazak na najviši vrh Raba, Kamenjak KTO n/v 408 m
Ishodišna točka pohoda je Mundanije (n/v 75 m). U prvom dijelu markacija vodi asfaltnom cestom u dužini 1 km, nakon toga, staza napušta asfaltnu cestu i skreće oštro lijevo na građeni planinarski put.


Ovaj lijepo građeni planinarski put projektirao je Ante Premužić, poznati graditelj uzdužne staze po sjevernom i srednjem Velebitu. Staza vodi djelomično šumom uz suhozide ograda s desne strane Vele drage sve do izvora „Živa voda“ (n/v 288 m).

 

Od izvora staza napušta Velu dragu i oštro skreće desno i nastavlja umjerenim usponom lijepo građenom stazom, te nas nakon 20 minuta laganog hoda dovodi do Vidilice Dr. M. Tomašića. S ovog vidikovca pruža se lijep pogled na Rab i greben Osorčice na Lošinju.

 

11:15 dolazak na vrh Kamenjak

 

13:00 silazak

 

14:30 polazak za Lopar

 

16:00 ukrcaj čamcima iz Lopara za Goli otok
Goli otok je jedan od otočiča između Lopara i kopna. Poznat je kao jedan od najzloglasnijih političkih zatvora u Europi nakon Drugoga svjetskog rata. Prve kažnjenike prima 1948.godine, a zatvoren je četiri decenije kasnije. Na Golom otoku bila su primjenjivana strašna kažnjavanja, ispiranje mozga i slamanje volje bekonačnim ponavljanjima a sve s ciljem da osuđenik izgubi svoju osobnost. Istovremeno su zatvorenici prisiljavani na teški fizički rad u kamenolomima i raznim proizvodnim pogonima. Pri dolasku prvih osuđenika na otoku nije bilo raslinja. Pošumili su ga i izgradili sami osuđenici. Jaka bura u zimskim mjesecima, te nesnosne vrućine tijekom ljetnih mjeseci, samo su im otežavale ionako tešku sudbinu zatvorenika.Pobjeći sa Golog otoka bio je gotovo nemoguće. Pored strogog nadzora su bile jake morske struje i velika udaljenost od kopna zato ga i zovu hrvatskim Alcatrazom.

 

18:30 povratak u Lopar, smještaj, slobodno vrijeme, noćenje

 


Nedjelja 02.06.2024

 

7:30 polazak na kružnu stazu oko Lopara s obilaskom najljepših uvala i plaža (Ciganka, Dubac, Sturić, Podšilo, Sahara, Stolac, Rajska plaža...)
Dužina kružne staze cca 13 km. Plaže su pješčane i veoma plitke, neke dijelove uvala propješačit ćemo kroz more.

 

Lopar ima 22 pješčane plaže i mnogo manjih, slikovitih uvala.Rijetko koja destinacija može se pohvaliti takvim bogatstvom prirodnih uvala sa prekrasnim pješčanim plažama, pa možemo reći da je Lopar pravi PJEŠČANI RAJ

 

13:30 polazak s Raba, ukrcaj na trajekt i put prema Zavratnici, obilazak
Zavratnica je uvala dugačka oko 900 metara i predstavlja jednu od najljepših uvala na Jadranu. Zbog svojih prirodnih vrijednosti još 1964. godine proglašena je zaštićenim krajolikom, a od 1981. sastavni je dio Parka prirode Velebit

 

21:00 očekivani dolazak u Split

 


Prijave za izlet: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom i srijedom od 17 do 21 sat te četvrtkom od 10 do 14 sati ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Prijevoz: autobus
Smještaj: apartmanski smještaj
Prehrana: prehrana je u vlastitom aranžmanu
Težina ture: (K1-T1)
Potrebna oprema: izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi, baterijska lampa, planinarska iskaznica, hrana i piće, zaštita od sunca (šešir, krema)
NAPOMENA: prijave zaključujemo do 01.5 radi rezervacije smještaja ili ranije do popunjenja kapaciteta. Broj je ograničen.
Informacije: u prostorijama društva, na tel. 021/394-365
Vodiči: Vedrana Dobra i Bruno Kuštre
Pomoćni: Katarina Dobronić i Mirna Peović

 

Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Vodič zadržava pravo izmjena i dopuna u programu izleta ovisno o okolnostima.


Kondicijska zahtjevnost:
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

 

Tehnička zahtjevnost :
T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina).